Az inflációs várakozások miatt emelkedett az alapkamat*

gazdaság
2021 november 03., 14:16
comments 3

Egyhangúlag döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 15 bázispontos, 1,80 százalékra történő emeléséről az októberi ülésén, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvben.

A döntéshozók értékelése alapján továbbra is jelentős inflációra lehet számítani, és ezek a kilátások a korábban vártnál tartósabbak lehetnek. Mindez a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolja.

A monetáris testület a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak - áll a kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében.

A szeptemberi Inflációs jelentés előrejelzése szerint az infláció 2022 elejétől csökkenni kezd és a második negyedévben ismét a jegybanki toleranciasávba kerül, majd várhatóan 2022 második felében a 3 százalékos jegybanki cél körül stabilizálódik.

Az elmúlt hetekben jelentős globális nyersanyagár-emelkedés volt tapasztalható, amely egyes energiahordozók esetében akár háromszoros drágulást eredményezett nyár eleje óta. Egybehangzó érvelésük szerint a globális nyersanyagár-emelkedés hatása a fogyasztói árak egyre szélesebb termékkörében érzékelhető.

A döntéshozók megállapították, hogy a beérkezett adatok alapján az élénk növekedés a magyar gazdaságban folytatódott a harmadik negyedévben. Több tanácstag rámutatott, hogy a növekedéshez az ágazatok széles köre hozzájárult, ugyanakkor a helyreállás ütemében eltérések mutatkoztak. Többen felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma és az energiaválság növeli a gazdasági kilátásokat övező kockázatokat. (MTI)

*Pontosítás: Eredeti posztunkban friss döntésnek értettük a Monetáris Tanács közleményében foglaltakat, míg valójában az az október végi kamatdöntés indoklása volt. A hibáért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.