A portugál elnök a parlament feloszlatását javasolta

2021 november 4., csütörtök 5:06

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a parlament feloszlatását javasolta, miután a parlament a múlt héten nem fogadta el a 2022-es költségvetést, és az államfő tanácsadó testülete, az úgynevezett államtanács szerdán jóváhagyta a javaslatot, közölte az elnöki hivatal.

De Sousa még nem írta alá a törvényhozás feloszlatásáról szóló határozatot. Ha ez megtörténik, előrehozott választásokat kell kiírnia. A következő választás csak 2023-ban lenne esedékes.

Antonio Costa miniszterelnök kisebbségi kormányt vezet, a szocialistáknak csak 108 mandátuma van a 230 fős törvényhozásban. Kisebb baloldali pártok támogatták eddig kívülről, de ezek a költségvetési tervezet ellen szavaztak, ahogy a kormány fő ellenzéke, a jobboldalinak tartott Szociáldemokrata Párt is.

Az államfői hivatal közleménye szerint az államtanácsi tagok többsége az elnök javaslatának elfogadása mellett szavazott. A közleményben nincs szó arról, hogy ha feloszlatná a parlamentet, akkor mikorra írná ki az előrehozott választásokat. Az elnök csütörtök este beszédet intéz az ország népéhez.

Médiaértesülések szerint a pártok, amelyekkel De Sousa a hét végén konzultált, azt javasolják, hogy januárban legyenek az előrehozott választások. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt