Nagy különbségek vannak a vakcinák között, hogy mennyit veszítenek a hatékonyságukból

járvány
2021 november 05., 20:21
comments 6

Amerikai tudósok kimutatták, mennyit csökkent több hónap elteltével a koronavírus elleni védőoltások hatékonysága. A kutatás a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.

A tudósok majdnem 800 ezer amerikai veterán adatait elemezték. Azt találták, hogy március elején, amikor a delta variáns terjedni kezdett az országban, a három alkalmazott vakcina nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. A következő hat hónapban azonban drámaian csökkent a hatékonyságuk.

Szeptember végére a Moderna vakcinájának hatékonysága a márciusban mért 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer/BioNTech oltás hatékonysága ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant.

A vakcinák jó eséllyel védték meg a fertőzötteket attól, hogy belehaljanak a betegségbe, de júliusra, amikor a delta variáns dominánssá vált, nagy különbségek mutatkoztak az oltóanyagok között.

A Modernával oltott, 65 év feletti fertőzöttek 76 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg, mint hasonló korú, de oltatlan társaik. A Pfizerrel oltott időseknek 70 százalékkal volt nagyobb esélye a túlélésre, ha megfertőződtek, a Johnson and Johnsonnal oltott betegeknek pedig alig 52 százalék volt a különbség.

A 65 év alatti veteránok esetében a Pfizer 84, a Moderna 82 százalékkal, a Johnson and Johnson pedig 73 százalékkal növelte a halálos kimenetel elkerülését az oltatlanokhoz képest.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) legalább két hónappal a vakcina felvétele után emlékeztető oltást javasol mindazoknak, akiket a Johnson and Johnsonnal oltottak. Azoknak a 65 év felettieknek, az egészségi állapotuk miatt sérülékenyeknek, valamint a nagyobb közösségben - ápolási otthonban, kórházban vagy hasonló helyen - élőknek, akik a másik két vakcinát kapták, hat hónappal a második dózis felvétele után szintén javasolják az újabb oltást.

A tanulmány a három vakcina hatékonyságának az eddigi legátfogóbb összehasonlítása az Egyesült Államokban. 780 225 veteránt követtek február elsejétől október elsejéig. A résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint 300 ezren nem. Mivel volt katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves, vagy idősebb, 29 százalékuk volt 54-54 év közötti, 24 százalékuk volt 50 év alatti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.