Zacher szerint az oltás nem elég, szigorítani kell a maszkok és a védettségi igazolványok használatán

járvány
2021 november 05., 15:16
comments 2

Széleskörű maszkhasználatot és a védettségi igazolvány megkövetelését szorgalmazza Zacher Gábor. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa a Portfolionak adott interjút.

Zacher szerint az oltatlanok vannak most a legnagyobb veszélyben. Fontos különbség a korábbi járványhullámokhoz képest, hogy most több az olyan gyerekbeteg is, aki ellátásra szorul. Az orvos szerint ezért nem ártana itthon is elkezdeni az 5-12 évesek oltásával kapcsolatos tájékoztató kampányt. A Pfizer fejlesztett vakcinát a korosztály számára, amit az USA-ban már használnak is, az EU-ban pedig engedélyeztetés alatt áll.

Az orvos nem érti, hogy miért vár a kormány az oltási kampánnyal november végéig, szerinte már most el lehetne kezdeni az oltást. November 22-28 között hirdettek országos oltási akcióhetet, amikor regisztráció nélkül, több kórházban is beoltathatja magát az, aki eddig nem tette. Zacher azonban elmondta, hogy akot ekkor beoltanak, annak csak karácsonyra lehet megfelelő védettsége, a várakozások szerint viszont december elejére tetőzhet a járványhullám.

Zacher Gábor szerint valamennyi zárt térben kötelezővé kéne tenni a maszkhasználatot és a nyilvános rendezvényeken meg kéne követelni a beoltottságot. Úgy gondolja, hogy a kormánynak nem szabadna csak az oltásra hagyatkozni.

A védettséget sem szabadna rögtön az első oltás után kinyilvánítani, hanem csak a 2. oltás utáni 14. napon, mondta el az orvos. Szerinte ez talán megemelné az oltási hajlandóságot is,

Tapasztalatai szerint minden hetedik-nyolcadik oltatlanra jut egy beoltott beteg az intenzív osztályokon. A beoltott, intenzív terápiára szoruló betegek többségükben egyébként olyanok, akiknek más alapbetegségeik is vannak.

Zacher Gábor egyetértett Orbán Viktor miniszterelnökkel abban, hogy még egy a tavalyihoz hasonló lezárást nem bírna el az ország, éppen ezért tartaná fontosnak, hogy az oltások mellett más eszközökkel is csillapítsa a járvány mértékét a kormány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt