Az alsóház megszavazta Biden 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési csomagját

külföld
2021 november 06., 18:44
comments 3

Helyi idő szerint péntek éjszaka az amerikai törvényhozás alsóháza megszavazta Joe Biden amerikai elnök infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatát, azonban a szociális csomagról továbbra sem döntöttek.

Az 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvény egyebek között utak, hidak és repülőterek építését és felújítását finanszírozza. A vasúthálózat korszerűsítésére 66 milliárd dollárt, a vízellátásában fennálló problémák megoldására 55 milliárdot, az elektromos hálózat korszerűsítésére pedig 65 milliárdot költenének.

A Szenátus már augusztusban jóváhagyta a tervezetet. A képviselőház - a demokraták szándékai szerint - már hetekkel ezelőtt szavazott volna az infrastruktúrafejlesztési csomagról, illetve azzal egy időben Joe Biden elnök akkor még 3500 milliárd dollárosra becsült szociális csomagjáról. Utóbbi családi, oktatási, egészségügyi és klímavédelmi intézkedéseket tartalmaz.

Azonban a szociális csomag tervezetével nem csak a republikánusok, hanem a centrista demokraták sem értettek egyet. A múlt hónapban Joe Manchin, Nyugat-Virginia, valamint Kyrsten Sinema, Arizona demokrata szenátora is jelezte, hogy sokallja a 3500 milliárd dolláros kiadást.

A Képviselőház demokrata törvényhozóinak „progresszív”, azaz balosabb fele pedig addig nem akarta az alsóházban is szavazásra engedni az infrastruktúra-csomagot, amíg nincs meg a szociális csomagnak is a fix többsége a Szenátusban (erről itt írtunk részletesebben).

A mérsékelt demokraták nyomásának engedve október végén egy kompromisszumos, felére csökkentett, 1750 milliárd dolláros szociális csomagot terjesztett a kongresszus elé a kormány. Ezek után remélték, hogy pénteken sikerül szavazni a képviselőházban a két csomagról, de centristák kijelentették, nem szavaznak addig a szociális tervezetről, amíg nem látják a kongresszus költségvetési hivatalának teljes elemzését a törvényjavaslatról. Így végül csak az infrastruktúrafejlesztési törvény ment át, 228-206 arányban.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke pénteken azt mondta, hogy a párt vezetői bíztak abban, hogy mindkét javaslatról szavazhatnak, de úgy döntöttek, hogy „elfogadják néhány törvényhozó kérését”, és tisztázzák a jogszabály pénzügyi vonatkozásait. Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője szerint hálaadás napja előtt elfogadják a javaslatot, Biden pedig abban reménykedik, hogy a szociális csomag elfogadásáról november 15-én szavaznak majd, amikor a képviselők visszatérnek egyhetes szünetükből. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.