Lengyelországban mégis végrehajtható az abortusz, ha az anya egészsége vagy élete veszélyben van

külföld
2021 november 07., 16:21
comments 13

A lengyel egészségügyi minisztérium az újabb tüntetések hatására vasárnap pontos instrukciókat küldött ki a nőgyógyászoknak az egyébként rendkívül szigorú abortusztörvény értelmezésével kapcsolatban. Ezek alapján, ha a kismama egészsége vagy élete veszélyben van a terhesség komplikációi miatt, akkor végre lehet hajtani az abortuszt. Arra az esetre is adtak útmutatást, ha az anyának nem lenne elég magzatvize.

„Egyértelműen hangsúlyozzuk, az orvosoknak nem szabad félniük attól, hogy meghozzák a tapasztalataik és a rendelkezésre álló orvosi ismeretek alapján nyilvánvaló döntéseket”

– közölte a minisztérium.

Abortusztörvény-ellenes tüntetők a kormánypárt, a PiS pártirodája előtt Gdanskban.
photo_camera Abortusztörvény-ellenes tüntetők a kormánypárt, a PiS pártirodája előtt Gdanskban. Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Napok óta többezres tüntetések voltak Lengyelország-szerte, miután most vált széles körben ismertté egy fiatal anya esete, akit a törvény első áldozatának tartanak. Az Iza nevű nő azért került kórházba, mert nem volt elegendő magzatvize. Az ügyvéd szerint az orvosok megvárták, amíg a magzat elhal, a nő pedig ezután belehalt a vérmérgezésbe. A terhesség 22. hetében lévő nő még a kórházból azt mondta a családjának, hogy az orvosok kivárásra játszottak, és ezért nem szakították meg azonnal a terhességét. A család és az ügyvéd közlése szerint a katowicei ügyészség nyomozást indított az ügyben. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.