Lengyelországban mégis végrehajtható az abortusz, ha az anya egészsége vagy élete veszélyben van

2021 november 7., vasárnap 16:21
13

A lengyel egészségügyi minisztérium az újabb tüntetések hatására vasárnap pontos instrukciókat küldött ki a nőgyógyászoknak az egyébként rendkívül szigorú abortusztörvény értelmezésével kapcsolatban. Ezek alapján, ha a kismama egészsége vagy élete veszélyben van a terhesség komplikációi miatt, akkor végre lehet hajtani az abortuszt. Arra az esetre is adtak útmutatást, ha az anyának nem lenne elég magzatvize.

„Egyértelműen hangsúlyozzuk, az orvosoknak nem szabad félniük attól, hogy meghozzák a tapasztalataik és a rendelkezésre álló orvosi ismeretek alapján nyilvánvaló döntéseket”

– közölte a minisztérium.

Abortusztörvény-ellenes tüntetők a kormánypárt, a PiS pártirodája előtt Gdanskban. Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Napok óta többezres tüntetések voltak Lengyelország-szerte, miután most vált széles körben ismertté egy fiatal anya esete, akit a törvény első áldozatának tartanak. Az Iza nevű nő azért került kórházba, mert nem volt elegendő magzatvize. Az ügyvéd szerint az orvosok megvárták, amíg a magzat elhal, a nő pedig ezután belehalt a vérmérgezésbe. A terhesség 22. hetében lévő nő még a kórházból azt mondta a családjának, hogy az orvosok kivárásra játszottak, és ezért nem szakították meg azonnal a terhességét. A család és az ügyvéd közlése szerint a katowicei ügyészség nyomozást indított az ügyben. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt