Országszerte ezrek tüntettek a lengyel abortusztörvény ellen, miután egy nő belehalt a szülésbe

külföld
2021 november 07., 08:42
comments 2
photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Szombaton több tucatnyi városban tartottak tüntetéseket Lengyelországban, ahol egy terhes nő halála tette sokak számára kézzel foghatóvá, mit jelent a januárban életbe lépett, kirívóan szigorú abortuszellenes szabályozás.

A tegnapi megmozdulások előzménye, hogy kedden az alkotmánybíróság, illetve a kormánypárt PiS épülete elé vonultak azok, akik szerint „Iza” volt az első áldozata a tavaly év végén szigorított abortusztörvénynek, amit a lengyel alkotmánybíróság is jóváhagyott.

Először egy orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd írt egy nőről, aki kórházba került, mert nem volt elegendő magzatvize. Az ügyvéd szerint az orvosok megvárták, amíg a magzat elhal, a nő pedig ezután belehalt a vérmérgezésbe. A később a nyilvánosság elé álló család szerint a 30 éves nő szeptember 22-én hunyt el Pszczyna város kórházában. A terhesség 22. hetében lévő nő a kórházból tájékoztatta őket, hogy az orvosok kivárásra játszottak, és nem szakították meg azonnal a terhességét. A család és az ügyvéd közlése szerint a katowicei ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Tüntetők Izabela képével
photo_camera Tüntetők Izabela képével Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Szombaton gyertyákkal és transzparensekkel vonultak fel a tiltakozók, a Reuters tudósítása szerint olyan táblák alatt, mint hogy

„A közömbösség bűnrészesség”, vagy: „Az ő szíve is dobogott.”

„Változtassuk meg a törvényt, ami nőket öl, és megfoszt családokat anyáktól, feleségektől és testvérektől” - mondta Agnieszka Dziemianowicz-Bak ellenzéki képviselő.

A kormány szerint nem az alkotmánybíróság döntése a felelős Izabela haláláért, hanem az orvosai hibáztak. Az egészségügyi miniszter megígérte, hogy részletes előírásokat, ajánlásokat tesznek közzé, hogy az orvosok számára egyértelmű legyen: a mostanihoz hasonló esetben meg lehet szakítani a terhességet. Jogvédők szerint pont ez a probléma, hogy a szigorítás után az orvosok ilyen esetekben sem mernek cselekedni, mivel félnek az esetleges eljárásoktól és szankcióktól.

Utoljára 1939-ben

Hiába tiltakozott hónapokon keresztül több százezer nő és több civil szervezet, a lengyel parlament (Szejm) tavaly elfogadta a törvényt, amelynek értelmében a lengyel nők csak akkor kérhetnek abortuszt, ha bizonyítottan nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant a magzat, illetve ha a terhesség komplikációi az anya életét közvetlenül veszélyeztetik. Tehát kötelező megtartaniuk azokat a magzatokat, amikről lehet tudni, hogy betegen vagy súlyosan sérülten születnek, és akár közvetlen a születés után életüket is vesztik. Utoljára a második világháború előtt volt ilyen szigorú szabályozás az országban.

A törvény egyik leginkább szembetűnő következménye, hogy beindult a nemzetközi abortuszturizmus. Rengeteg nő megy Csehországba, Ausztriába, Németországba, Hollandiába és az Egyesült Királyságba, hogy ott legálisan essenek át az abortuszon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.