Tüntettek Lengyelországban, mert a szigorított abortusztörvény okozhatta egy nő halálát

külföld
2021 november 02., 08:25

Kedden Lengyelország több városában is tüntetések zajlottak, miután kiderült, hogyan halt meg egy terhessége 22. hetében járó nő még szeptemberben. A tüntetők szerint a nő az első áldozata a tavaly év végén szigorított abortusztörvénynek, amit a lengyel alkotmánybíróság is jóváhagyott. Varsóban az alkotmánybíróság, illetve a kormányzó PiS épülete előtt is tüntettek.

photo_camera Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Jolanta Budzowska, egy orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd pénteken írt a közösségi médiába egy nőről, aki kórházba került, mert nem volt elegendő magzatvize. Az ügyvédnő elmondása szerint az orvosok megvárták, amíg a magzat elhal, a nő pedig ezután belehalt a vérmérgezésbe. Budzowska szerint a nő halála az alkotmánybíróság rendelkezésének következménye.

Abortusztörvény-ellenes tüntetők a kormánypárt, a PiS pártirodája előtt Gdanskban.
photo_camera Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Hétfőn az ügyvéd, illetve az elhunyt nő családja újabb részleteket hozott nyilvánosságra. Ez alapján a nő 30 éves volt, szeptember 22-én halt meg Pszczyna város kórházában. Elmondásuk szerint a kórházba került nő arról tájékoztatta őket, hogy az orvosok kivárásra játszottak, meg akarták várni, amíg elhal a magzat, és nem szakították meg azonnal a terhességét. A család és az ügyvéd közlése szerint a katowicei ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Lengyelországban 1993-ban hoztak meg egy rendkívül szigorú törvényt, ami csak három esetben engedélyezte az abortuszt: ha a terhesség nemi erőszak eredménye, ha a nő élete vagy egészsége veszélyben van, vagy ha a magzatnak veleszületett rendellenessége van. De az alkotmánybíróság tavaly év végén a kormányzó ultrakonzervatív Jog és Igazságosság párt nyomására tovább szigorított a feltételeken. Arról, hogy ennek milyen következményei voltak az országban, idén nyáron részletesen írtunk.)

Elméletileg a kórházba került nő terhességét meg lehetett volna szakítani, hiszen a nő élete veszélybe került. De jogvédők szerint a szigorítás után az orvosok ilyen esetekben sem mernek cselekedni, mivel félnek az esetleges eljárásoktól és szankcióktól. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.