Tüntettek Lengyelországban, mert a szigorított abortusztörvény okozhatta egy nő halálát

2021 november 2., kedd 8:25
11

Kedden Lengyelország több városában is tüntetések zajlottak, miután kiderült, hogyan halt meg egy terhessége 22. hetében járó nő még szeptemberben. A tüntetők szerint a nő az első áldozata a tavaly év végén szigorított abortusztörvénynek, amit a lengyel alkotmánybíróság is jóváhagyott. Varsóban az alkotmánybíróság, illetve a kormányzó PiS épülete előtt is tüntettek.

Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Jolanta Budzowska, egy orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd pénteken írt a közösségi médiába egy nőről, aki kórházba került, mert nem volt elegendő magzatvize. Az ügyvédnő elmondása szerint az orvosok megvárták, amíg a magzat elhal, a nő pedig ezután belehalt a vérmérgezésbe. Budzowska szerint a nő halála az alkotmánybíróság rendelkezésének következménye.

Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Hétfőn az ügyvéd, illetve az elhunyt nő családja újabb részleteket hozott nyilvánosságra. Ez alapján a nő 30 éves volt, szeptember 22-én halt meg Pszczyna város kórházában. Elmondásuk szerint a kórházba került nő arról tájékoztatta őket, hogy az orvosok kivárásra játszottak, meg akarták várni, amíg elhal a magzat, és nem szakították meg azonnal a terhességét. A család és az ügyvéd közlése szerint a katowicei ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Lengyelországban 1993-ban hoztak meg egy rendkívül szigorú törvényt, ami csak három esetben engedélyezte az abortuszt: ha a terhesség nemi erőszak eredménye, ha a nő élete vagy egészsége veszélyben van, vagy ha a magzatnak veleszületett rendellenessége van. De az alkotmánybíróság tavaly év végén a kormányzó ultrakonzervatív Jog és Igazságosság párt nyomására tovább szigorított a feltételeken. Arról, hogy ennek milyen következményei voltak az országban, idén nyáron részletesen írtunk.)

Elméletileg a kórházba került nő terhességét meg lehetett volna szakítani, hiszen a nő élete veszélybe került. De jogvédők szerint a szigorítás után az orvosok ilyen esetekben sem mernek cselekedni, mivel félnek az esetleges eljárásoktól és szankcióktól. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt