A francia katolikus egyház ingatlanokat ad el, hogy kártérítést tudjanak fizetni a szexuális zaklatások áldozatainak

2021 november 8., hétfő 20:14
3

A francia katolikus egyház hétfőn bejelentette, hogy ingatlanokat ad el, sőt ha szükséges, hitelt is felvesz annak érdekében, hogy kárpótolni tudják azt a több tízezer embert, akit a papság tagjai szexuálisan zaklattak.

Az egyház képviselői által elkövetett szexuális zaklatásokat feltáró francia bizottság október elején tette közzé, hogy vizsgálataik szerint a zaklatásoknak mintegy 216 ezer gyerek lehetett az áldozata 1950 óta. A pedofil bűnöket elkövetők száma 2900 és 3200 között lehetett. Egy hónappal később Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke elismerte az egyház intézményes felelősségét az elkövetők személyes felelőssége mellett, és már akkor jelezte, hogy ez magában foglalja a kártérítés iránti kötelezettséget is.

Éric de Moulins- Beaufort reimsi érsek Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI/AFP

De Moulins-Beaufort most közölte, a püspökök egy kártérítési alapot hoznak létre, amelyet ingatlanok és egyéb vagyontárgyak eladásából finanszíroznak. „Igény esetén készek vagyunk hitelt is felvenni annak érdekében, hogy teljesíteni tudjuk a kötelezettségeinket” – mondta az érsek, de arról nem közölt részleteket, hogy az alap mekkora lesz, vagy hogy milyen ingatlanokat értékesítenek.

A francia egyház feje arról is beszámolt, a püspökök döntése alapján felkérik a pápát, hogy küldjön nekik különmegbízottakat, akik azt felügyelik, hogy az egyes püspökök és egyházmegyék hogyan kezelik az egyes molesztálási ügyeket. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt