Palesztin emberi jogi aktivisták telefonját is megfigyelték a Pegasusszal

külföld
2021 november 08., 17:49

Hat palesztin emberi jogi aktivista telefonját is feltörték az NSO Group kémszoftverével, a Pegasussal - derítette ki a dublini székhelyű emberi jogi szervezet, a Front Line Defenders, a vizsgálatuk eredményét pedig a Citizen Lab és az Amnesty International biztonsági szakértői is megerősítették. Az NSO Groupot, mely pár napja tiltólistára került az Egyesült Államokban, szoros ellenőrzése alatt tartja Izrael védelmi minisztériuma.

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

Egyiküktől, Salah Hammouri ügyvédtől nemrég megvonták a jeruzsálemi tartózkodási engedélyét, a többiek között pedig vannak, akik olyan palesztin szervezeteknél dolgoznak, melyeket nemrég az izraeli kormány terroristacsoportoknak nevezett. Az ENSZ Izrael utóbbi lépéséről azt mondta, hogy „frontális támadás” a palesztin emberi jogi mozgalom ellen, és a hatóságok visszaélnek a terrorizmusellenes törvényekkel.

Mindezek miatt erős a gyanú, hogy maga az izraeli kormány vehette célba az őket kritizáló hat aktivistát, bár erre nincs technikai bizonyíték. Az NSO Group a szerződésre hivatkozva azt közölte, nem árulhatják el, mely kormányok vásárolták meg tőlük a szoftvert. Az izraeli kormány pedig egyelőre nem reagált a Guardian megkeresésére, ugyanakkor a miniszterelnöki kabinetiroda és a védelmi minisztérium tagadta, hogy közük lenne az aktivisták telefonjának feltöréséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.