Putyin utasítása ellenére sem kezdte el növelni az európai földgázszállításait a Gazprom

energia
2021 november 08., 15:58

Az orosz elnök utasítása ellenére sem kezdte el növelni az Európába irányuló földgázszállítást a Gazprom orosz gázipari vállalat, így tovább mélyültek a szűkös kínálat, a magas árak és az Oroszországtól való energiafüggőség miatti aggodalmak.

A félelmeket jól tükrözi, hogy délelőtt a legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében majdnem 10 százalékkal, megawattóránként 81 euróra drágult a földgáz. A kedélyek lassan csillapodtak, így 15 óra után 77,42 eurón, 4,59 százalékos pluszban állt a jegyzés.

Megfordították az áramlást

Nem érkezik orosz földgáz Németországba a Jamal-Európa vezetéken, teljesen leállt a szállítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, 2000 km hosszú gázvezetéken, miután a németországi szakaszt üzemeltető Gascade vállalat három napra megfordította az áramlást nyugatról keleti irányba.

Október vége óta másodjára fordul elő, hogy meg kellett fordítani az áramlást a gázvezetékben.

A reverz szállítás hátterében az áll, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba is érkezik földgáz, de nemcsak Oroszországból, hanem Németországból is. Általában, normális körülmények között a német féltől vásárolt földgázt Lengyelország kiemeli a Németországba irányuló, tranzitként áthaladó orosz földgázból, de ha Oroszországból kevesebb földgáz érkezik, mint amennyit Lengyelország vett Németországtól, a Gascade megfordítja az áramlást, és az Északi Áramlat vezetéken érkező orosz földgáz táplálja be, és küldi tovább Lengyelországba.

A Gazprom nem kötött le többletkapacitást

Vlagyimir Putyin orosz elnök október végén arra utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a cég november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, kezdje el a tervezett munkálatokat a saját európai (ausztriai és németországi) földalatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

photo_camera Fotó: Szergej Iljin/Szputnyik via AFP

A Gazprom nem kötött le többletkapacitást a Jamal-Európa vezeték lengyel határon fekvő Mallnow német mérési pontján, sem pedig az orosz-ukrán határon lévő Szudzsa és Szokhranovka belépési pontokon, tovább csökkentve azokat a reményeket, hogy mától növeli gázexportját.

Európa harmada függ ettől

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálati szándékai kulcsfontosságúak ebben az időszakban, amikor is a háztartásokat és a cégeket is keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.

A gázárak ugrásszerű emelkedésében több tényező is szerepet játszhat:

  • az alacsony gázkészletek,
  • a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülés hatására megnőtt kereslet,
  • a szokásosnál kisebb oroszországi szállítások,
  • az enyhe széljárást és hűvösebb időjárást ígérő előrejelzések is növelik a keresletet a szűkös kínálati feltételek között,
  • klímavédelmi intézkedések, például a szén-dioxid-kibocsátási kvóták egyre növekvő ára,
  • piaci spekulációk.

A Gazprom kitermelése és exportja rekordszintek közelében mozog, miközben európai tározói az egy évvel ezelőtti szint kb. egyharmadán állnak. Több európai politikus szerint Oroszország többet tehetne azért, hogy csökkenjenek a gázárak és így a fogyasztók rezsiköltségei. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.