Előzetes letartóztatásba került egy volt miniszter EU-s pénzek hűtlen kezelése miatt

bűnügy
2021 november 10., 13:19
comments 1

Horvátországban az Európai Ügyészség által vezetett nyomozásban, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték Gabrijela Zalacot, a regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős volt minisztert, Tomislav Petricet, az EU programokkal és projektekkel kapcsolatos szerződésekért felelős központi hivatal (SAFU) igazgatóját és két másik embert is.

Az Európai Ügyészség közleménye szerint most a „bizonyítékok sürgős begyűjtése folyik” a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozóirodával (PNUSKOK) együttműködésben.

A letartóztatottakat azzal vádolják, hogy egy informatikai rendszer közbeszerzési eljárásakor bűncselekményt követtek el.

Az Európai Ügyészség a vádlottak kihallgatása után dönt az eljárás folytatásról, addig nem közölnek részleteket.

A horvát sajtó beszámolója szerint a csalást 2018-ban követték el, amikor a minisztériumot még Zalac vezette, aki más korrupciós ügyek gyanúja miatt 2019-ben a média nyomására lemondott a tisztségéről.

Balra Gabrijela Zalac 2017. júnious 7-én Brüsszelben.
photo_camera Balra Gabrijela Zalac 2017. júnious 7-én Brüsszelben. Fotó: THIERRY CHARLIER/AFP

A mostani nyomozás tárgyát egy 13 millió kuna (622 millió forint) értékű, informatikai rendszer beszerzéséről szóló szerződés képezi, amit egy olyan cég kapott meg, aminek azelőtt csak egy alkalmazottja volt, és a bankszámláit zárolták. A horvát ügyészség korábban már nyomozott az ügyben, de nem indított eljárást.

Az Európai Ügyészség június 1-én kezdte meg működését. A feladata az EU-s költségvetés terhére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatása. Az új uniós szerv bármilyen más olyan jogellenes tevékenységet is kivizsgálhat és vádhatósági eljárás alá vonhat, ami „elválaszthatatlanul összekapcsolódik” az EU-s költségvetés elleni bűncselekményekkel.

Az Európai Ügyészség a nyomozásait és a vádhatósági eljárásait az Európai Bizottságtól, más EU-s intézményektől és szervektől, valamint a tagállamoktól függetlenül folytatja. Más uniós szervekkel és ügynökséggel együttműködve, azok munkáját kiegészítve tevékenykedik.

Az EU tagországai közül 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez, köztük Horvátország is. (Magyarország nem.) (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.