A Kínai Kommunista Párt még jobban bebetonozta Hszi Csin-ping hatalmát

2021 november 11., csütörtök 13:19

A Kínai Kommunista Párt alapítása óta eltelt száz év főbb eredményeit és tapasztalatait összegző határozatot fogadtak el Kínában, a párt központi bizottságának négy napon át tartó plenáris ülése zárónapján Pekingben. Ezzel még jobban megerősítették Hszi Csin-ping kínai elnök pozícióját a párt és az ország élén.

Hszi Csin-ping február 20-án Pekingben. Fotó: Huang Jingwen/Xinhua

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint a határozatban Hszi szerepét a pártban döntő fontosságúnak nevezték a kínai nemzet újbóli felvirágzása szempontjából. A hivatali idejének főbb sikerei között említették a mélyszegénység felszámolását az országban és a koronavírus-járvány megfékezését, de azt elismerték, hogy a járvány elleni küzdelem továbbra is kihívásokkal jár, hiszen Kínában újra és újra felbukkannak szórványos járványgócok.

Hszi Csin-ping 2012 óta a Kínai Kommunista Párt főtitkára. Miután 2018-ban törölték az alkotmányból azt a korlátozást, hogy az elnöki és alelnöki tiszteket legfeljebb két cikluson át töltheti be ugyanaz a személy, Hszi akár a haláláig maradhat a pozíciójában. Minden várakozás szerint bizalmat fognak neki szavazni a jövő őszi, 5 évente tartott pártkongresszuson is, pedig már 68 éves, amit hagyományosan a kínai vezetők nyugdíjkorhatárának tekintenek.

A friss határozathoz hasonlót eddig kétszer adtak ki a Kínai Kommunista Párt 100 éves történetében. Az első, 1945-ben elfogadott határozat a Kínai Népköztársaságot 1949-ben megalapító Mao Ce-tung hatalmát szilárdította meg. A második 1981-ben, Teng Hsziao-ping kínai vezető hivatali ideje alatt született, és Tenget mint a Kínát a reform és a nyitás útján elindító vezetőt örökítette meg a párt történetében. A most elfogadott határozattal Hszi Csin-ping szimbolikusan a korábbi két, Kínában nagy tiszteletnek örvendő vezető közé emelkedett. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt