Elégtelenek a Cop26-tanácskozáson tett klímaügyi vállalások - állítja több szakértő

klímaváltozás
2021 november 12., 8:08
comments 1

A Cop26-os tanácskozáson meghatározott kibocsátáscsökkentési tervek nem elégségesek a katasztrofális mértékű felmelegedés megállításához, ezért a politikai vezetőknek jövőre újabb, erősebb vállalásokat kell tenniük - állítja a párizsi klímaegyezmény előkészítésében résztvevő három szakértő, Christiana Figueres, az ENSZ korábbi klímaügyi vezetője, Laurence Tubiana, a párizsi klímaegyezményt előkészítő francia diplomata és Laurent Fabius korábbi francia külügyminiszter.

A szakértők valószínűleg azért hallatják most a hangjukat, mert a Cop26-tanácskozás még tart Glasgow-ban, és szeretnék keményebb klímaügyi vállalásokra bírni a résztvevő politikusokat, tudósok szerint ugyanis a tanácskozáson eddig kötött megállapodások nem csökkentik eléggé az üvegházgáz-kibocsátást ahhoz, hogy a katasztrofális mértékű felmelegedés elkerülhetetlen legyen.

A Climate Action Tracker nevű szervezet elemzése szerint a jelenlegi nemzeti kibocsátáscsökkentési tervekkel is kb. 2,4 Celsius fokos lesz a felmelegedés az évszázad végéig, ami bőven a Párizsban meghatározott 1,5 fokos értéken felül van.

Az eredeti tervek szerint az államoknak legközelebb 2025-ben kell erősebb vállalásokat tenniük, de szakértők szerint ez a határidő túl késő, hamarabb kell újra összeülni, ha a mostani tanácskozáson nem születnek keményebb vállalások. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt