Koronavírus-számok Magyarországon 11/29/2021
Elhunytak + 460 Σ 34 326
Kórházban + 525 Σ 7 438
Fertőzöttek + 27 830 Σ 1 096 718
Tesztek + 124 615 Σ 8 423 435
Oltottak + 5 724 Σ 6 120 959
A legújabb trendek

Fürjes Balázs vasárnap még vidáman fotózkodott maszk nélkül a Fidesz-kongresszuson, hétfőn kiderült, hogy koronavírusos

november 16., kedd 10:07
12

„A maszkviselés és a három oltás sem volt elég, hogy ne kapjam el a vírust” - jelentette be hétfőn este a Facebookon Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Lehet, hogy a maszkviselés nem volt azért végig annyira fegyelmezett, legalábbis azon a képen, amit Fürjes az egy nappal korábbi, vasárnapi Fidesz-kongresszusról kirakott Instagramra, sem rajta, sem máson nincs maszk.

A Fidesz-kongresszuson csak védettségi igazolvánnyal lehetett részt venni, de a maszkviselés nem volt kötelező.

Nem is sokan hordták.

Azt egy ideje már lehet tudni, hogy a két régebbi oltás által nyújtott védettség megkopik, nemcsak a fertőzést lehet elkapni, pláne a fertőzőképesebb delta variánst, de elég rosszul is lehet valaki. Erről Tessely Zoltán fideszes képviselő beszámolt pár hete:

A szintén fideszes képviselő Pócs János múlt csütörtökön héten jelentette be, hogy koronavírusos. Előtte lévő nap még felszólalt a Parlamentben. A kongresszusról így lemaradt.

Kósa Lajos is kórházba került egy hete. Emiatt ő sem tudta megünnepelni, hogy ismét alelnökké választották, igaz, nem öldöklő küzdelemben.

Sőt, Gulyás Gergely - akárcsak Fürjes - három oltás után fertőződött meg október végén. Neki csak influenzaszerű tünetei lettek. A kongresszusra már felgyógyult.

Azt valamennyi politikus elmondta, hogy oltás nélkül rosszabbul jártak volna. De Fürjes az oltások mellett már a maszkhasználatot is fontosnak tartja.

Ugyanakkor éppen Gulyás megfertőződésénél jött elő, hogy vajon mennyire próbálja felderíteni a hatósági rendszer, hogy az igazolt fertőzöttek kinek adhatták tovább a vírust. Semennyire, legalábbis Gulyás szerint nincs már kontaktkutatás Magyarországon.

És a karanténrendszer sem működik, ugyanis Gulyás munkatársai közül senkinek nem kellett karanténba vonulni, mert aki oltott, hiába volt szoros kontakt - és láthatóan megfertőződhet -, arra nem vonatkozik a lakásfogság. Emiatt lehetséges, hogy Magyarországon kevesebben vannak karanténban, mint amennyi igazolt fertőzött van.

Vagyis akikkel Fürjes fotózkodott, vagy akikkel egy fél napon keresztül együtt hallgatta a felszólalókat, azok nem kerülnek karanténba, de talán érdemes lenne egy tesztet csináltatniuk, természetesen a saját pénzükön, mert az nem ingyenes.

A maszkhasználatot a kormány egyelőre csak a tömegközlekedésben tette kötelezővé.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt