A kínai állami tévé leközölt egy emailt, amiben az eltűnt teniszezőnő azt írja, jól van, de a Női Teniszszövetség kétli, hogy valódi lenne a levél

külföld
2021 november 18., 15:43
comments 1

Továbbra sem látta senki Peng Suajt, Kína legeredményesebb teniszezőnőjét azóta, hogy kb. három héttel ezelőtt kiírta Weibo-profilján, hogy Csang Kaoli korábbi miniszterelnök-helyettes megerőszakolta, majd szexuális viszonyra kényszerítette. A posztot a cenzorok fél órán belül eltüntették, emellett töröltek szinte mindent a kínai weboldalakról, aminek Peng Suajhoz köze lehet.

Peng Suaj edzésen a 2019-es Australian Open előtt
photo_camera Peng Suaj edzésen a 2019-es Australian Open előtt Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Az elmúlt napokban a Női Teniszszövetség (WTA) és számos híres teniszező - többek közt Naomi Osaka és Novak Djokovic is - aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai versenyző hollétéről november eleje óta semmit sem lehet tudni, és elindították Twitteren a #WhereIsPengShuai kampányt is. A szövetség vasárnap felszólította Kínát, hogy reagáljanak érdemben az ügyre és Peng állításaira.

A kínai állami televízió, a CGTN szerdán reggel beszámolt egy emailről, mely állítólag Pengtől származik, és Steve Simonnak, a WTA elnök-vezérigazgatójának írta. Azt állítja benne, hogy jól van, és visszavonja a vádakat. Simon azonban kételkedik a levél eredetiségében, szerinte az email csak további kérdéseket vet fel a nő biztonságával és hollétével kapcsolatban: „Nehezen tudom elhinni, hogy tényleg Peng írta a levelet, amit kaptunk, vagy hogy elhiszi a nyilatkozatot, amit neki tulajdonítanak”.

„Peng Suajnak lehetővé kell tenni, hogy szabadon beszéljen, bármiféle kényszerítés vagy megfélemlítés nélkül. A szexuális zaklatással kapcsolatos állításait tiszteletben kell tartani, teljes átláthatósággal és cenzúra nélkül kell kivizsgálni” - mondta a WTA vezére.

Az emailt csak angolul közölte le a CGTN, kínaiul nem, annak ellenére, hogy a teniszező nagyon ismert az egész országban. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.