Teljesen leradírozták a kínai internetről a teniszezőnőt, aki szexuális erőszakkal vádolt meg egy egykori vezető politikust

2021 november 9., kedd 6:19
4

Hatalmas port kavart fel Kínában az ország eddigi legkomolyabb metoo-szerű botránya: a híres teniszező, Péng Suaj ugyanis egy nyilvános posztban azzal vádolta meg az ország egykori miniszterelnök-helyettesét, Csang Gaolit, hogy évekkel ezelőtt szexre kényszerítette. Peng arról is írt, hogy az erőszak után ismét közelített hozzá a férfi, aki házasságon kívüli viszonyra is kényszerítette.

A SupChina beszámolója szerint gyakorlatilag mindenhol Peng történetéről beszél mindenki, annak ellenére, hogy a nő gyakorlatilag teljesen eltűnt az internetről. Pedig egy országszerte ismert, népszerű sportolóról van szó, akit az állami média is kiemelt figyelemmel követett egy évtizeden át.

Peng Suaj 2016-ban Fotó: FRED DUFOUR/AFP

Peng november 2-án írta meg történetét a Weibóra. A posztot hamar törölték, de az arról készült felvételek terjedni kezdtek, elsősorban persze a kínai tűzfalon kívül. Peng arról írt akkor, hogy Csang és felesége vendége volt, és amíg a nő elment valahova, a férfi megerőszakolta.

A 75 éves Cseng 2018-ban vonult vissza, 2013 és 2018 között volt miniszterelnök-helyettes, emellett a Kínai Kommunista Párt legfőbb bizottságának is tagja volt.

A poszt megjelenése után a kínai cenzorok villámgyorsan intézkedni kezdtek, és Pengről gyakorlatilag semmiféle információ nem érhető már el. Hogy mennyire kapkodva léptek fel a cenzorok, azt jelzi, hogy a legnagyobb kínai közösségi oldalon, a Weibón órákig a tenisz szóra sem lehetett rákeresni, és olyan szavak keresését is letiltották, melyek szerintük áthallásosan utalhattak Peng történetére. Átmenetileg nem lehetett rákeresni Cseng nevére sem. Ugyanakkor a Supchina szerkesztői országszerte több helyről azt hallották, hogy a nő által megosztott történet mindenfelé eljutott, és sokan beszélnek az ügyről.

Csang Gaoli 2014-ben Fotó: DON EMMERT/AFP

Peng az eset óta nem szólalt meg a nyilvánosság előtt, a kínai kormány pedig nem meglepő módon teljes hírzárlat-üzemmódban van. A kínai külügyi szóvivő kapott ugyan kérdést a nő posztjáról az amerikai Reuters újságírójától, de azt közölte, hogy nem hallott az esetről, és ez amúgy sem tűnik külügyi természetű kérdésnek. Ezt a kérdést és a választ teljesen kihagyták a sajtótájékoztatóról készült hivatalos kínai összefoglalóból.

Azt nem tudni, hogy Peng jelenleg hol tartózkodik. Cseng amúgy is visszavonult már, és semmiféle hivatalos pozíciót nem birtokol, ezért a Supchina szerkesztői arra számítanak, hogy soha többé nem fog a kínai nyilvánosságban szerepelni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt