Politikai üzenetekkel készül a katari vébére a dán válogatott

2021 november 18., csütörtök 6:19
Edzésben a dán válogatott a koppenhágai edzőtáborban 2021. szeptember 2-án Fotó: CLAUS BECH/AFP

A dán labdarúgó-válogatott játékosai és edzői emberi jogi üzeneteket viselnek majd edzőmezeiken a jövő évi katari világbajnokságon.

A skandináv ország labdarúgó-szövetsége (DBU) szerdán közleményben jelezte, hogy a saját eszközeikkel tiltakozni fognak Katar diszkriminatív törvényhozása és a torna szervezőbizottsága ellen azok után, hogy több ezer vendégmunkás veszítette életét az elmúlt tíz évben a torna előkészületei során az embertelen körülmények miatt.

A DBU közölte, hogy az edzőruhákon a szponzorok logói helyett kritikus üzeneteket tüntetnek majd fel, továbbá a csapattal utazó személyzet és a partnerek számát is minimalizálják, hogy „a vb-döntőn való részvétel elsősorban a sportolásról szóljon, és ne a vb-szervezők rendezvényeinek népszerűsítéséről”.

Jacob Jensen, a dán futballszövetség ügyvezető igazgatója szerint a DBU régóta kritikusan viszonyul a katari világbajnoksághoz, de szeretnének nyomatékot adni véleményüknek a tornán is.

A szövetség hozzátette, hogy kellő körültekintéssel fognak eljárni a szállodák és egyéb szolgáltatások kiválasztása során, hogy meggyőződjenek a munkajogok tiszteletben tartásáról.

A földgázban gazdag emírség több tízmilliárd dollárt költött szállodák, új közlekedési rendszer és stadionok építésére a világbajnokság megrendezése érdekében.

A katari vébé visszásságairól ebben a cikkben írtunk részletesen. (ABC via AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt