Varga Zoltán: Tudtam, hogy lehallgatnak és követnek

Média
2021 november 18., 07:58
comments 4
Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa
photo_camera Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa Fotó: Kreatív

Nagyinterjút adott a Forbesnak Varga Zoltán milliárdos médiabefektető, a 36. leggazdagabb magyar, a többek közt a 24.hu-t is működtető Centrál Médiacsoport tulajdonosa.

Az interjúban Varga elsősorban arról beszél, miért külföldön - elsősorban Lengyelországban - építi oktatási, média- és távközlési befektetéseit, de természetszerűen a magyar médiával összefüggésben szóba kerülnek politikai kérdések is.

Varga egyike volt azoknak az üzletembereknek, akikről bebizonyosodott, hogy megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel - azzal a Pegasus kémszoftverrel, amiről Kósa Lajos, a Fidesz-alelnöke bevallotta, hogy a magyar Belügyminisztérium is beszerezte.

A Centrálról Varga azt mondja, esze ágában sincs megválni tőle, bár a napi működtetésében már nem vesz részt: „Bejárok az irodába és tájékoztatást kapok a folyó ügyekről. Havonta egyszer van egy nagy board meeting, amikor mindenki beszámol, én pedig kérdezek. De az már nincs, hogy nagyon sok megbeszélésen részt kellene vennem a kollégákkal.”

Beszélt arról is, hogy négy hónapra fizetést kellett csökkenteni a covid-betörés idején, de kitartottak, mert a fennmaradás, illetve a munkahelyek megőrzése nem pusztán üzleti kérdés volt:

„Nekünk a Centrált úgy kell működtetni, hogy mi vagyunk a magyar média függetlenségnek az egyik oszlopa, ezért a működőképességet minden áron fenn kell tartani, és itt az érdekeltek nemcsak a tulajdonosok, hanem a dolgozók is.”

Varga azt mondta, egyedül az Elle divatmagazintól vált meg a válság alatt a cégcsoport, mert tudták, hogy azzal nem lehet pénzt csinálni. Meg is lepődtek, amikor ajánlatot tett az újságra Milkovics Pál cége, „olyan feltételekkel, ami arra utalt, hogy itt valami más van a háttérben.”

Milkovics Pál tavaly aztán eladta a Brit Média kiadóvállalat felét a Rogán Antalhoz kötődő izraeli Shabi Michaelinek, és létrejött a Michaeli, Schwartz & Brit Media kiadóvállalat. Ők adják ki a 168 órát és a Pesti Hírlapot is.

„Nekem ami az előválasztási kampányban a Pesti Hírlapnál történt, mindent megmagyaráz” - utalt rá, hogy a baloldalinak mondott ingyenes lap az előválasztás utolsó heteiben egyértelműen beszállt a kampányba a kormánynak kedves narratívát erősítve.

A fizetős online tartalommal kapcsolatban Vargának felemás érzései vannak, azt mondta, folyamatosan tesztelik, hogy érdemes-e pénzt kérni a tartalmakért, és ha igen, milyenért, a női termékeknél - például a noklapja.hu-n, ahol már bevezették - azt mondta, „egy női terméknél alapvetően mindent elérsz ingyenesen. Minden fönn van a neten ingyen, ezért nagyon nehéz fizettetni. (...) Az biztos, hogy még nem találtuk meg a jó megoldást, nem azt hozták eddig az előfizetős számok, amit vártunk. Nagyon sok tudást szereztünk belőle, de nem értük el azt, amit akartunk.” Hasonlóan nyilatkozott a Sport24-ről, a 24.hu futballmagazinjáról.

Szerinte a magyar olvasók még szeretnek ingyen fogyasztani, ha mégis fizetnek, akkor „elvekért fizetnek, mondjuk egy Telexért vagy egy 444-ért. Az inkább egy kiállás, azért, hogy megmaradjon a termék. Egy nőklapja.hu-nál ezt nem érezzük. És ez egy nehéz pálya.”

Azt mondta, dolgoznak újszerű fizetős tartalmakon, mert láthatóan a hírszolgáltatásokért és niche termékekért hajlandóak elsősorban fizetni az olvasók, paywall megoldásuk van, tudják, mit akarnak vele kezdeni. Dicsérte a 24.hu és a Telex szerkesztőségét, az Indexről pedig azt mondta: számaik azt mutatják, hogy még mindig nagyon erős brand, és az olvasottságukat fenntartja, hogy nem léptek egyelőre az Origo útjára. Nem biztos persze, hogy ez így is marad:

„A Pesti Hírlap példája is azt mutatja, hogy amikor kritikus helyzet van, akkor bedobják az atombombát. Ezt a valóban a kritikus helyzetek fogják megmutatni.”

Kérdezték arról is, hogy még mindig meg akarja-e venni a hatalom a Centrált, kapott egy ajánlatokat újabban:

„Az elmúlt fél évben már nem kaptam, de előtte sokat és intenzíven. Csak kormányzati oldalról, vagy olyan emberektől, akik a kormányzattal üzletelnek. Tehát ma Magyarországon médiát más nem vesz, szerintem külföldi erő nincsen. (...) Én most már nagyon sok éve mondom, hogy a Central nem eladó. Szerintem ez mostanra már átment.”

Amikor megkérdezték tőle, hogy másként kommunikál-e azóta, hogy megtudta, lehallgatják, azt mondta egyáltalán nem, méghozzá

„...azért nem, mert engem már előtte is lehallgattak. Az, hogy a Pegasussal, ezzel az új technológiával, az meglepett. De régebben is kaptam már jelzéseket, saját magam is megnézettem bizonyos rendszereken az eszközeimet, ezért tudtam, hogy lehallgatnak és követnek.”

(Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.