A fehéroroszok kiürítették a határmenti területet

külföld
2021 november 19., 5:22
comments 2

Csak sátrak, ruhák és parázsló tüzek maradtak a menekültek után a lengyel határnál, számolt be a fehérorosz állami média. A nemzetközi sajtó is megerősítette, hogy a tábort kiürítették, így a hetek óta tartó válsághelyzet új szakaszba lépett. A lengyel határőrség szerint a fehéroroszok a néhány száz méterrel odébb levő logisztikai központba vitték az embereket, írja a Guardian. Nem világos, ezután mi lesz a sorsuk.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök-diktátor szóvivője csütörtökön arról is beszámolt, hogy megállapodtak Angela Merkel német kancellárral, így humanitárius korridort hoznak létre a két ország között kétezer migráns számára. Lukasenkáék belementek, hogy további ötezer embert segítenek visszajutni származási országukba, leginkább Szíriába és Irakba.

Elmondása szerint egy repülőgép már fel is szállt 431 iraki emberrel a fedélzetén, a többiek nem akartak távozni, de mint mondta, ezen még dolgozni fognak. A gép csütörtök este landolhatott.

Németország viszont nem erősítette meg a korridorról szóló egyezséget, sőt a hírek szerint tagadja, hogy megállapodtak volna. Az uniós álláspont szerint csak az emberek hazautaztatásáról egyeztetnek.

Az elmúlt hetekben 13-an haltak meg a határ mentén, köztük egy egyéves szír kisfiú, aki egy hónapja élt az erdőben.

Legutóbb a „Milyen érdekek tartanak a jeges kelet-európai erdőben néhány ezer, a sivatag széléről érkezett embert?” című cikkünkben elemeztük a helyzetet hosszabban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt