A lengyelek szerint a fehéroroszok máris visszaviszik a határra a bevándorlókat

november 19., péntek 11:47

Csütörtökön a fehérorosz hatóságok kiürítették a lengyel határmenti területet, ahol az elmúlt hetekben bevándorlók ezrei torlódtak fel. A nemzetközi média a helyszínen követhette, hogy néhány száz méterre, egy raktárba vitték őket, ahol matracokon alhattak. 431 iraki embert haza is szállítottak.

Lengyelország egy nappal később azt állítja, a fehéroroszok néhány órával később elkezdték visszavinni az embereket a határra, és arra próbálják ösztönözni őket, hogy törjenek át illegálisan. A határőrség szerint most nagyjából 500-an vannak ott.

Tüzifát szedő menekült a határ fehérorosz oldalán. Fotó: VIKTOR TOLOCHKO/Sputnik via AFP

Lukasenka elnök-diktátor továbbra is tagadja, hogy szándékosan szítaná a feszültséget. Állítása szerint ajánlatot tett Merkel német kancellárnak, hogy engedjenek be kétezer embert az Európai Unióba, miközben ötezer embert hazaküldenének. Az Európai Bizottság és Németország ezt visszautasította.

Az EU néhány napja újabb szankciókkal sújtotta Fehéroroszországot, sokadszor, mióta tavaly a csalással megnyert választás után brutálisan leverték a tüntetéseket. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt