A lengyelek szerint a fehéroroszok máris visszaviszik a határra a bevándorlókat

külföld
2021 november 19., 11:47

Csütörtökön a fehérorosz hatóságok kiürítették a lengyel határmenti területet, ahol az elmúlt hetekben bevándorlók ezrei torlódtak fel. A nemzetközi média a helyszínen követhette, hogy néhány száz méterre, egy raktárba vitték őket, ahol matracokon alhattak. 431 iraki embert haza is szállítottak.

Lengyelország egy nappal később azt állítja, a fehéroroszok néhány órával később elkezdték visszavinni az embereket a határra, és arra próbálják ösztönözni őket, hogy törjenek át illegálisan. A határőrség szerint most nagyjából 500-an vannak ott.

Tüzifát szedő menekült a határ fehérorosz oldalán.
photo_camera Tüzifát szedő menekült a határ fehérorosz oldalán. Fotó: VIKTOR TOLOCHKO/Sputnik via AFP

Lukasenka elnök-diktátor továbbra is tagadja, hogy szándékosan szítaná a feszültséget. Állítása szerint ajánlatot tett Merkel német kancellárnak, hogy engedjenek be kétezer embert az Európai Unióba, miközben ötezer embert hazaküldenének. Az Európai Bizottság és Németország ezt visszautasította.

Az EU néhány napja újabb szankciókkal sújtotta Fehéroroszországot, sokadszor, mióta tavaly a csalással megnyert választás után brutálisan leverték a tüntetéseket. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.