Brüsszelben tárgyalnak majd az örmény és azeri kormány képviselői a hegyi-karabahi konfliktursról

2021 november 20., szombat 6:28

Örményország és Azerbajdzsán vezetői december közepén Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák, miként csökkentsék a határ menti összecsapásokhoz vezető feszültségeket - közölte pénteken az Európai Unió (EU). "A vezetők megállapodtak abban, hogy Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák a regionális helyzetet és a feszültségek leküzdésének módjait egy virágzó és stabil Dél-Kaukázus érdekében, amelyet az EU támogat" - áll Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményében.

A találkozóra az EU keleti partnerségi csúcstalálkozója alatt kerül sor Brüsszelben, december 15-én. A bejelentés azután született, hogy Charles Michel pénteken megbeszélést folytatott lham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel, valamint Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel. "A telefonbeszélgetések során az örmény és az azerbajdzsáni vezetők megállapodtak abban is, hogy közvetlen kommunikációs vonalat hoznak létre a mindenkori védelmi miniszterek szintjén, amely az incidensek megelőzésére szolgálna" - közölte az EU.

Fotó: AFP/444

Az Európai Unió szerdán sürgette mindkét országot, hogy vonja vissza csapatait és tartsa tiszteletben az előző nap elfogadott tűzszünetet, miután jelentések szerint hét azerbajdzsáni, valamint hat örmény katona vesztette életét a határ menti összecsapásokban.

Kedden Örményország és Azerbajdzsán tűzszünetről állapodott meg a határon, miután Oroszország felszólította őket, hogy lépjenek vissza az összecsapásoktól a Hegyi-Karabah enklávéért vívott tavalyi háború óta leghalálosabb összecsapást követően, amelyben legalább 6500 ember vesztette életét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt