2022 elején Vlagyimir Putyin orosz elnök már legalább harmincadszor indíthat totális háborút Ukrajna ellen

külföld
2021 november 23., 16:12
comments 2

Az áprilisi feszültségek lanyhultával néhány hónapnyi szünet következett, ám három héttel ezelőtt ismét azzal állt elő a nemzetközi sajtó egy része – elsőként a Washington Post és a Politico –, hogy Oroszország a szeptember 10–16-ai Zapad 2021 hadgyakorlat lezárása után jelentős csapatösszevonásokat rendelt el az ukrán határ közelében, növelve a délkeleti szomszédjára gyakorolt politikai és katonai nyomást. Az orosz védelmi minisztérium és Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője azonnal cáfolta az állításokat, ebben nincs semmi meglepő, ám abban már van, hogy kezdetben így tett Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára is, aki az Ukrajinszka Pravda híre szerint azt mondta, a határ közelében tartózkodó orosz csapatok számában az elmúlt hetekben nem állt be semmilyen változás: „Nem tudjuk, hogy holnap mi lesz, de olyan csapatösszevonás, amiről írnak, nincs” – fogalmazott.

Aztán azonban telt-múlt az idő, és Danyilov állításaival ellentétben az ukránok is mind nagyobb fenyegetést véltek észlelni – áprilishoz hasonlóan –, mígnem néhány nappal ezelőtt a Military Times című lapnak igen erős tartalmú nyilatkozatot tett Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetése. Szerinte Oroszország jelenleg is folyó pszichológiai háborúval készíti elő a támadást Ukrajna ellen, és miként a Portfolio.hu is összefoglalta, Oroszország szervezte az Ukrajnában több helyen is zajló koronavírus-oltatás elleni demonstrációkat, melyek célja kifejezetten zavargások szítása és az ország destabilizációja, mi több, oroszok által szervezett demonstrációkra kell számítani a gazdaság állapota és az energiaellátás miatt is, arról nem is beszélve, hogy a lengyel–fehérorosz migrációs krízis is része a tervnek.

Ennél is izgalmasabb, hogy Budanov szerint Oroszországnak elkészült a terve a totális háborúra Ukrajna ellen. E szerint a keleti határról tüzérséggel és légitámadásokkal megtámogatott páncélosinváziót terveznek, amelyben részt vennének ejtőernyősök és különleges alakulatok is, Odesszát és Mariupolt a Krím felől érné támadás a tengeren keresztül, emellett északról, Fehéroroszország felől is indulna egy szárazföldi behatolás. Az ukránoknak térképük is van a 2022 januárjában vagy februárjában meginduló általános invázióról, íme:

E végletesen veszélyes fejleménynek természetesen Ukrajnán belül van a legnagyobb visszhangja, ez nem különös egy olyan helyzetben, amikor a gazdaság állapota és az energiaellátás miatt valóban lehet számítani demonstrációkra – több mint jellemző: a napokban újraindult az elektromos energia importja az ellenséges Fehéroroszországból –, amikor Ukrajna török Bayraktarokkal és amerikai Javelinekkel kísérletezik a szakadárokkal vívott harcai során, és amikor őrnaszádokat kap éppen az Egyesült Államoktól. Miként arról az Ukrajinszka Pravda beszámolt: közeledik Ukrajna partjaihoz az a két Island osztályú járőrhajó, amelyeket Washington adott Kijevnek a katonai segítségnyújtás részeként, szombaton pedig Franciaországtól kapott az ország újabb H-125-ös helikoptereket.

Olekszij Reznyikov, az új ukrán védelmi miniszter – aki korábban az ukrajnai orosz lakosság deportálása kapcsán tett kijelentéséről lett híres – egyébként hétvégi washingtoni látogatásakor adott interjújában kijelentette: Kijev az Egyesült Államok támogatását várja az orosz agresszióval szemben.

Anatolij Sarij, a radikálisan ellenzéki blogger-politikus – aki emigrációban élve ráncigálja videóival a nacionalista ukrán hatalom képzeletbeli bajszát – mindeközben a friss hírek hatására összeszedte 15 percben, hogy a 2014-es fordulat óta hányszor volt szó arról, hogy Vlagyimir Putyin pillanatokon, de legalábbis napokon belül lerohanja Ukrajnát. A mostaniakkal együtt több mint harminc ilyen esetet talált. Oroszul tudó olvasóink ide kattintva megnézhetik a videót, amelynek tartalmát más nyelveket beszélő híveink számára az alábbiakban összefoglalom.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.