Oroszország visszahívja a csapatait az ukrán határról

háború
2021 április 22., 15:07

Hetek óta nőtt a feszültség az ukrán-orosz határon, mivel április elején az orosz hadsereg nagyon sok fegyvert és katonát csoportosított át az oroszbarát felkelők által ellenőrzött terület határára. Ráadásul március vége óta az összecsapások is gyakoribbá és intenzívebbé váltak az oroszbarát szakadárok és az ukrán egységek között. Az Európai Unió becslései szerint Ukrajna keleti határain és a 2014-ben megszállt Krím-félszigeten több mint 100 ezer orosz katona sorakozhatott fel.

Ukrán harckocsi  járőrözés közben
photo_camera Ukrán harckocsi járőrözés közben Fotó: ARMED FORCES OF UKRAINE/Anadolu Agency via AFP

Most azonban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Krím-félszigeten bejelentette, hogy az egységek visszatérnek a bázisukra. Szerinte az ellenőrzés elérte a célját, hiszen a csapatok demonstrálták, hogy képesek megvédeni az országot. Ezért az 58. és a 41. hadsereget, valamint több légi egységet is arra utasított, hogy pénteken vonuljanak vissza az állandó bázisukra.

link Forrás

A csapatösszevonások miatt Joe Biden amerikai elnök kedden felhívta Vlagyimir Putyint, hogy Oroszország csökkentse a feszültséget, egyben jelezte az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területének sértetlensége mellett. Rajta kívül a NATO-tagállamok vezetői is aggasztónak látták a helyzetet, amit a júniusi csúcstalálkozón terveztek megtárgyalni. (BBC)