Biden felhívta Putyint a kelet-ukrajnai határnál történő mozgósítás miatt

külföld
2021 április 13., 19:17

Joe Biden amerikai elnök kedden felhívta Vlagyimir Putyint, hogy Oroszország „csökkentse a feszültséget”, miután az elmúlt néhány hétben rengeteg katonát vezényeltek a kelet-ukrajnai határhoz, és nagy mennyiségű fegyvert is odaszállítottak.

Biden kifejezte az ezzel kapcsolatos aggályait, és hangsúlyozta az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területének sértetlensége mellett. (A fokozódó helyzetről Magyari Péter Nagyon sok fegyvert és katonát vont össze Oroszország az ukrán határon, majd Azon izgul a világ, hogy mire megy ki a nagy orosz mozgósítás című cikkeiben írt.)

A Fehér Ház közleménye szerint Biden az orosz kibertámadásokkal és a választásba való beavatkozási kísérletekkel kapcsolatban tudatta Putyinnal, hogy az Egyesült Államok „határozottan fog fellépni nemzeti érdekeinek védelmében”. Az amerikai elnök egy harmadik országban megrendezett csúcstalálkozót javasolt orosz kollégájának, amire akár a következő hónapokban sor kerülhetne, és ahol megvitathatnák az amerikai-orosz kapcsolat számos kérdését.

Joe Biden és Vlagyimir Putyin
photo_camera Joe Biden, Vlagyimir Putyin Fotó: Eric Baradat, Pavel Golovkin/AFP

A Kreml a hívással kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy Putyin a politikai rendezésnek a 2015-ös minszki intézkedéscsomagon alapuló módjáról beszélt Bidennek, továbbá, hogy a két elnök között szó volt még a fegyverellenőrzésről, az iráni nukleáris megállapodásról, az afgán helyzet rendezéséről és a klímaváltozásról is.

Ma korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO képviselőivel találkozott Brüsszelben, ahol új szankciókat és több támogatást kért, Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig „nagyon provokatívnak” nevezte az orosz haderőösszevonást. (AP)