Új szankciókat és még több katonai támogatást kért Ukrajna a NATO-tól

külföld
2021 április 13., 11:55

„Olyan intézkedésekre van szükségünk, amelyek elrettentik Oroszországot és feltartóztatják agresszív szándékait” - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO központjában, Brüsszelben. A politikus azután találkozott Jens Stoltenberg főtitkárral, hogy a kelet-ukrán területeken új erőre kapott a fennálló konfliktus az orosz szakadárokkal.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO főtitkár Brüsszelben.
photo_camera Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO főtitkár Brüsszelben. Fotó: FRANCISCO SECO/AFP

„Ezek az intézkedések lehetnének új szankciók Oroszországgal szemben, amelyek drágábbá teszik az agressziót, és lehetnének közvetlen támogatások az ukrán védelmi erőknek.

Hiszen mi tudjuk, hogy Oroszország nem spórol az erőfeszítésekkel, ha egy másik országot kell meggyőznie arról, hogy ne működjön együtt Ukrajnával. Keményen dolgoznak azon, hogy aláássák a védelmi képességeinket” - mondta Kuleba.

Stoltenberg NATO főtitkár hangsúlyozta, hogy azt majd a 30 szövetséges tagállam eldönti, hogy felveszik-e Ukrajnát a soraikba, és Oroszországnak ebbe nincs beleszólása. Szerinte ugyanis a keleti nagyhatalom próbálja visszaállítani a befolyási övezetét, és meg akarja szabni a szomszédjainak, hogy mit tehetnek.