A V4-országok vezetői szolidárisak Lengyelországgal a határon kialakult helyzet miatt

POLITIKA
2021 november 23., 16:54
comments 1

Szolidaritásukról biztosították Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt a visegrádi országok kormányfői keddi budapesti találkozójukon. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért partnereinek: Eduard Heger szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Mateusz Morawiecki szerint a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, szerinte új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A krízist szerinte más veszélyek is erősítik, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül, például az, ahogyan Oroszország mozgatja haderejét az országán belül. Az energetikai válságot szintén azt idézi elő, hogy „ellenfeleink kezében egyre több eszköz van”, és ezt szolgálja a dezinformációk folyamatos terjesztése is - jegyezte meg.

Kijelentette, mindezekkel a visegrádi országok között nem sikerült konfliktust szítani, és egyetértett azzal, amit Orbán Viktor már 2015-ben megfogalmazott: az államoknak maguk kell eldönteniük, kik térhetnek be hozzájuk, ezért védeniük kell határaikat.

A lengyel politikus szerint országa mind az unió, mint a NATO külső határait védi, ezzel a balti országokkal együtt megmutatja, mi a valódi szolidaritás. Arról is beszélt, hogy a diplomáciai együttműködések már hoztak eredményt, kevesebb migráns érkezik határaikhoz, mint akár két-három héttel ezelőtt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt