Koronavírus-számok Magyarországon 11/29/2021
Elhunytak + 460 Σ 34 326
Kórházban + 525 Σ 7 438
Fertőzöttek + 27 830 Σ 1 096 718
Tesztek + 124 615 Σ 8 423 435
Oltottak + 5 724 Σ 6 120 959
A legújabb trendek

Éppen a járványkezelés komolytalanságát bizonyítja egy adat, amit naponta közöl az operatív törzs

november 23., kedd 15:19
11

Lesújtó a magyar járványügyi adatszolgáltatás, sokkal hosszabb listát lehet felsorolni arról, ami nincs benne, mint amit naponta közölnek. (Ferenci Tamás elég szépen összeszedte, miért rossz ez a cinizmussal megfejelt, a bizalmat egyáltalán nem erősítő adatközlés.)

Az eleve kevés adat között pedig van egy olyan, amit következetesen befrissít ugyan az operatív törzs, de ez éppen a járványkezelés komolytalanságát mutatja ebben a formában.

Erről van szó:

„Az biztos, hogy nem a karantén fogja megállítani nálunk a negyedik hullámot” - írtuk október végén. Azóta sokkal rosszabb a helyzet.

Az operatív törzs által megosztott adatok szerint miközben tegnap 147 558 aktív koronavírus-fertőzött volt az országban, mindössze 49 737-en voltak hatósági házi karanténban. Eszerint a hivatalosan igazolt fertőzötteknek csak a harmada van karanténban. Vagy ha úgy tetszik, a kétharmaduk nincs karanténban.

Nincs akkora olló, ami akkorát nyílna, ahogy a két adatsor távolodik egymástól.

Lehet úgy is nézni, hogy nem az egyébként hivatalosan jelentett aktív eseteket (az új fertőzöttek számából kivonják a gyógyultakat és az elhunytakat) vesszük alapul, hanem az elmúlt 10 napban szintén hivatalosan jelentett új fertőzöttek számát, és azt hasonlítjuk össze a hatósági házi karanténban lévőkkel.

Így kisebb ugyan a különbség, de eszerint sem került karanténba a hivatalosan regisztrált új fertőzöttek 47 százaléka.

Elvileg mindenkinek, aki pozitív tesztet produkál, és nem szorul kórházi kezelésre, a tünetek megjelenése után 10 napig otthon kellene maradnia. Akkor mehet közösségbe, ha ez a 10 nap letelt, aki beteg is lett, az legalább 3 napja láztalan, nincsenek légúti tünetei. Aki eleve tünetmentes volt, a pozitív teszt mintavételének napjától számított 10 napon belül mozdulhat ki az otthonából.

Ehhez képest harmadannyi karanténra kötelezett van, mint amennyi aktív fertőzöttről számolnak be hivatalosan. És akkor még nem vettük bele azokat, akikkel szoros kontaktusba került a pozitív tesztet produkáló, és emiatt a biztonság kedvéért izolálni kellene őket. (Elvileg a szoros kontaktok közül annak nem kell karanténba mennie, aki oltottként találkozott igazolt koronavírus-fertőzöttel. Miközben pontosan lehet tudni, hogy a fél évnél régebben beadott oltások által nyújtott védettség már megkopik. És jóval kisebb eséllyel, de akár három oltással is megfertőződhet valaki, pláne, ha sok időt tölt egy fertőzöttel. Mondjuk egy háztartásban él vele.)

Szóval úgy néz ki, hogy nemcsak a szoros kontaktokat, de az igazolt fertőzöttek jelentős részét sem izolálják már hivatalosan itthon.

A kontaktkutatást már Gulyás Gergely miniszter szerint is feladták Magyarországon. A rekordszámú új fertőzött nem feltétlenül azt mutatja, hogy ez kifejezetten jó ötlet volt, miközben elengedték a karanténkötelezettséget is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt