Megállapodtak a pártok: szociáldemokrata-zöld-liberális kormány vezeti majd Németországot

külföld
2021 november 24., 9:26
comments 4

Megkötötte a koalíciós megállapodást a kormányalakításról tárgyaló három német párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP - írja a Politico. A pártok szerdán nyilvánosságra is hozzák majd a megállapodásukat.

A szeptember 26-án tartott német választásokon a szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot, a választók 25,8 százaléka támogatta az SPD-t és kancellárjelöltjét, Olaf Scholz-ot. A CDU-CSU 24 százalékkal a második lett, a harmadik és negyedik legtöbb szavazatot pedig a Zöldek és a liberális Szabad Demokraták kapták. Ez a két párt október elején megegyezett, hogy ketten kezdenek el tárgyalni valamelyik nagy párttal a koalíciós kormányról. Azt is bejelentették, hogy az SPD-vel tárgyalnak először, így már akkor is a baloldali koalíció látszott esélyesebbnek.

photo_camera Olaf Scholz Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A koalíciós megállapodást még a pártok tagságának is el kell fogadnia, a Zöldek erről minden tagjukat megkérdezik a következő napokban, az SPD pedig december 4-re hirdetett rendkívüli pártkongresszust. Ha a tagság is elfogadja a megállapodást, akkor a december 6-tal kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot Németország következő kancellárjának.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt