Megállapodtak a pártok: szociáldemokrata-zöld-liberális kormány vezeti majd Németországot

külföld
2021 november 24., 09:26

Megkötötte a koalíciós megállapodást a kormányalakításról tárgyaló három német párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP - írja a Politico. A pártok szerdán nyilvánosságra is hozzák majd a megállapodásukat.

A szeptember 26-án tartott német választásokon a szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot, a választók 25,8 százaléka támogatta az SPD-t és kancellárjelöltjét, Olaf Scholz-ot. A CDU-CSU 24 százalékkal a második lett, a harmadik és negyedik legtöbb szavazatot pedig a Zöldek és a liberális Szabad Demokraták kapták. Ez a két párt október elején megegyezett, hogy ketten kezdenek el tárgyalni valamelyik nagy párttal a koalíciós kormányról. Azt is bejelentették, hogy az SPD-vel tárgyalnak először, így már akkor is a baloldali koalíció látszott esélyesebbnek.

Olaf Scholz
photo_camera Olaf Scholz Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A koalíciós megállapodást még a pártok tagságának is el kell fogadnia, a Zöldek erről minden tagjukat megkérdezik a következő napokban, az SPD pedig december 4-re hirdetett rendkívüli pártkongresszust. Ha a tagság is elfogadja a megállapodást, akkor a december 6-tal kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot Németország következő kancellárjának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.