Könnygázzal oszlatták fel a nők elleni erőszak miatt tartott tüntetéseket Törökországban és Mexikóban

külföld
2021 november 26., 05:51

A török rendőrség könnygázzal oszlatta fel Isztambulban a nők jogaiért tartott tüntetést, csaknem öt hónappal azután, hogy Törökország kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak elleni Isztambuli Egyezményből. (Az egyezményt a magyar kormány sem hajlandó ratifikálni.) A megmozdulást a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartották.

photo_camera Fotó: ZEYNEP KURAY/AFP

A főleg nők részvételével tartott többezres tüntetésen a török kormány lemondását követelő jelszavak is elhangzottak. A menet a biztonsági erők által eltorlaszolt, Isztambul szívében található Taksim térre tartott. A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy távozzanak, majd könnygázt is bevetett.

photo_camera Fotó: ERHAN DEMIRTAS/NurPhoto via AFP

A tüntetők sürgős kormányzati intézkedést követeltek a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére. „Nem maradunk vesztegek, nem félünk, és nem engedelmeskedünk” - skandálták.

photo_camera Fotó: ERHAN DEMIRTAS/NurPhoto via AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy márciusi rendeletben döntött arról, hogy országa kilép az isztambuli egyezményből. A dekrétum július 1-jén lépett életbe. A török kormány azzal indokolta a lépést, hogy az egyezményt egyesek a homoszexualitás elfogadtatására akarták felhasználni, és arra hivatkozott, hogy az országnak már van egy hatékony törvénye az erőszak ellen. A török igazságszolgáltatás elutasította az elnöki dekrétum ellen beadott panaszt is.

Törökországban csak idén 345 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

Mexikóban a femicídium ellen tüntettek

Mexikóvárosban a rendőrség szintén könnygázt vetett be tüntető nők ellen, akik azt követelték, hogy vessenek véget a femicídiumnak, vagyis azoknak a gyilkosságoknak, amiket kimondottan azért követnek el, mert az áldozat nő. Az Amnesty International adatai szerint naponta 10 nőt ölnek meg az országban. 2020-ban 940 ilyen esetet regisztráltak. A gyilkosságok közül sok a drogkartellekhez kapcsolhatók.

photo_camera Fotó: SILVANA FLORES/AFP

Néhány tüntető üvegeket, köveket és fáklyákat dobált a rendőrökre. A rendőrség szerint 17-en sérültek meg, köztük 10 rendőrnő. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.