Szájer egy évvel azután is Schmidt Mária alapítványának kuratóriumában van, hogy lezárás alatt egy brüsszeli ekis melegorgiáról az ereszen menekülve kapták el

POLITIKA
2021 november 30., 13:39
comments 4

Szájer József egy év után sem mondott le a kuratóriumi tagságáról a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumában, vagy ha mégis, hát Schmidt nem intézkedett, hogy a lemondást jogszerűen bejelentse, és nem látszik, hogy mással pótolták volna a megbukott fideszes európai parlamenti képviselőt – írta meg a Magyar Narancs civil szervezetek nyilvántartása alapján.

Szerdán lesz egy éve, hogy a homofóbiát és rasszizmust szító Fidesz alapítóját, az Alaptörvény szövegezőjét egy meztelen férfiakkal teli orgiából az ereszcsatornán menekülve, vérző kézzel, ecstasyval a hátizsákjában találta meg a belga rendőrség. Szájer már a botrány kipattanása előtt gyorsan lemondott az EP-tisztségeiről, majd kilépett a Fideszből, azután a soproni díszpolgári címétől vált meg, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanári címét is elengedte.

Orbán Viktor és Szájer József, a nemzeti konzultációs testület vezetője a miniszterelnök dolgozószobájába mennek a szavazás után 2011. április 18-án.
photo_camera Orbán Viktor és Szájer József, a nemzeti konzultációs testület vezetője a miniszterelnök dolgozószobájába mennek a szavazás után 2011. április 18-án. Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

Az alapítvány önálló képviseleti jogával felruházott Schmidt Mária nem reagált a lap megkeresésére, de tagcserének nyoma sincs az alapítvány nyilvántartásában, sőt folyamatban lévő eljárás sincs bejegyezve. Pedig a Terror Háza főigazgatója a közalapítvány 2020-as beszámolójában közölte, hogy kötelessége tájékoztatni a kuratórium tagjait: „egyik tagunk, Szájer József volt Európa Parlamenti képviselő ez év decemberében azonnali hatállyal lemondott tagságáról”.

Szájer egyébként a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány (NGYSZA) kuratóriumából is csak nagy sokára távozott: a lemondási folyamat fél évig tartott, végül a Magyar Narancs cikksorozata után intézkedett a két alapító (Orbán Viktor és Kövér László) Szájer leváltásáról.

A törvény az alapítványoknál 60 napot enged a változásbejegyzés bejelentéséhez, tehát ha Szájer december 4-én lemondott (amiről nincs elérhető irat), kb. 300 napos késében vannak Schmidték, és a határidő túllépése miatt a bíróság az alapítókat 10 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújthatja. (Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.