A magyar közélet ideálja: az önmagát akárhányszor szemen köpő, meghasonlott ember

vélemény
2020 december 02., 13:58

Szájer József rengeteg dolgot tett életében, ezek között voltak olyanok, amikre büszke lehet, és olyanok is, amikre nem. De Szájer Józsefnek mégsem egyetemi, szakkollégiumi tudományos munkásságára és politikai pályafutására fognak emlékezni, hanem arra, ahogyan befejezte a karrierjét. Ez érthető is, hiszen kevés viccesebb dolog van annál, hogy a közléseivel évek óta tudatosan homofóbiát és rasszizmust szító Fidesz alapítóját, az Alaptörvény szövegezőjét, a Fidesz és a Néppárt közti híd fenntartóját egy meztelen férfiakkal teli orgiából menekülve, vérző kézzel, az ereszcsatornán lógva, ecstasyval a hátizsákjában találta meg a belga rendőrség.

Szájer szemszögéből persze egy kivételesen eredményes közéleti pálya szomorú vége ez, de tárgyilagosan szemlélve meglepőnek semmiképp nem mondható ez a finálé, és hogy miért nem, arra éppen Szájer József karrierje szolgáltat magyarázatot.

Szájer utóbbi 30 éve ugyanis éppen azt bizonyítja, hogy egy fideszes politikusnak mindig készen kell állnia arra, hogy szembeköpje saját magát, ha a hatalom közelében szeretne maradni.

Így lett Szájer Józsefből meghasonlott ember.

A Fidesz alapítóját a rendszerváltás óta eltelt 30 év (amiből 14-en át az ő pártja irányította ezt az országot) arra tanította, hogy nem vállalhatja fel magát, és nem lehet az, aki lenni akar. Ez akár szomorú is lehetne, viszont Szájer maga is oroszlánrészt vállalt abban, hogy Magyarország mára ilyen ország legyen, így aligha érdemel sajnálatot.

Gulyás Márton is bemutatta az alábbi videót a Partizán kedd esti különkiadásában, ebben Szájer a BBC-nek nyilatkozik 1988-ban arról, milyen országot szeretne építeni a Fidesz: olyat, amelynek minden polgára szabad lehet.

link Forrás

Most, 2020-ban éppen Szájer ügye bizonyítja a legjobban, hogy a Fidesz nem ilyen országot épített.

A rendszerváltás idején Szájer József volt a Fidesz egyik legnépszerűbb tagja. Az 1990-es parlamenti választáson el is indult a szülővárosában, Sopronban az MSZMP legnépszerűbb politikusa, Pozsgay Imre államminiszter ellen. Szájer kulcsfontosságú győzelmet aratott, így ő volt 1990-ben az egyetlen fideszes, aki önállóan a Fidesz jelöltjeként egyéni mandátumot szerzett.

De 20 évvel az antikommunista Fidesz legjelentősebb rendszerváltáskori győzelme után Orbán Viktor együtt ültette le Szájer Józsefet Pozsgay Imrével, hogy megírják az új alkotmányt,

és Szájernek egy szava sem volt ez ellen.

De a politikus nem csak itt mutatta meg, hogy remekül tud csöndben maradni. A Fidesz alapítójaként a 80-as években figyelte és rendszeresen jelentett róla a szocialista állambiztonság. 1989-ben például arról számolt be a hálózat egyik ügynöke, hogy az Amerikában tartózkodó Szájer megszerezte Soros György támogatását egy fideszes rádióadó beindítására.

link Forrás

29 évvel később sajtótájékoztatón kérdeztük Szájer Józsefet, hogy mit gondol párttársa, Szita Károly szocialista ügynökmúltjáról. Szita tartótisztje szerint olykor kifejezetten lelkesen jelentett még közeli ismerőseiről is.

Szájer Józsefnek megint egyetlen rossz szava nem volt Szitára.

link Forrás

Az európai parlamenti képviselő valószínűleg ugyanilyen arccal, ugyanilyen csöndben vette tudomásul azt is, hogy pártja már kilencedszerre tervezi módosítani az általa gránitszilárdságúnak tervezett alkotmányt, egészen új szintre emelve az LMBTQ-emberek elleni kommunikációs hadjáratot. Szájer Józsefet évtizedeken át arra trenírozta a magyar közélet, hogy amikor csak kell, szembeköpje saját magát.

Mindannyiunk szerencsétlenségére, a magyar politikai szféra tele van Szájerhez hasonló, meghasonlott emberekkel.