A NATO-főtitkár szerint súlyos következményei lesznek, ha Moszkva erőszakot alkalmaz Ukrajnával szemben

2021 december 1., szerda 17:03
3

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetségi tagországok külügyminisztereinek rigai találkozóján azt mondta, Oroszországnak súlyos politikai és gazdasági következményekkel kell szembenéznie, amennyiben katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen.

A lett fővárosban tartott kétnapos tanácskozót lezárva Stoltenberg azt mondta: az orosz vezetés továbbra is folytatja az agresszív és destabilizáló akcióit a szomszédja ellen, és nagymértékű katonai csapatösszevonásokat hajt végre az ukrán határon.

Stoltenberg szerint a lehetőségek széles skálája áll a NATO rendelkezésére (többek között gazdasági és pénzügyi szankciók, politikai korlátozások), hogy fellépjen Oroszországgal szemben, ha még egyszer erőszakot alkalmaz egy független szuverén állam, Ukrajna ellen.

„2014-ben Moszkva törvénytelenül annektálta a Krím-félszigetet, és ezzel kollektív védelmünk hidegháború óta legmagasabb fokú megerősítését aktiválta” – mondta.

Jens Stoltenberg Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Stoltenberg a Reuters brit hírügynökségnek azt is mondta, hogy Oroszországnak megvan a lehetősége, hogy párbeszédet folytasson.

A főtitkár visszautasította azokat a vádakat, amik szerint a NATO a Fekete-tengeren folytatott hadgyakorlataival provokálja Oroszországot, a moszkvai vezetést viszont azzal vádolta meg, hogy a hadgyakorlatokat ürügyként használja fel más országok megtámadására. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt