A Gazprom befolyása alá került a legnagyobb orosz közösségi oldal

külföld
2021 december 03., 20:56
comments 1

Megszerezte a közel százmilliós látogatottságú VKontakte közösségi oldal, a tulajdonképpeni orosz Facebook feletti ellenőrzést a Gazprom orosz gázcég, írja a hvg.hu a Moscow Times cikkének szemléjében.

A Gazprom egy sor tranzakció után, leányvállalatain keresztül 50 százalék feletti szavazati joghoz jutott a VKontakte oldalt üzemeltető VK Groupban.

A Sogaz nevű biztosítócég - amelyet a Gazprom alapított, a legfőbb részvényesei pedig Putyin-közeli üzletemberek - megvásárolta Aliser Uszmanov orosz milliárdos 45 százalékos tulajdonrészét az MF Technologiesban, a VK Groupot irányító holdingcégben. Ezzel a Sogaz 25 százalékos szavazati jogosultságot szerzett a VK Groupban.

Ezzel párhuzamosan a Gazprombank, a Gazprom pénzügyi leányvállalata pedig 45 százalékra növelte az MF Technologiesban korábban meglévő 36 százalékos tulajdonrészét, majd ezt átadta a Gazprom Mediának.

Pénteken bejelentette lemondási szándékát Borisz Dobrodejev, a VK vezérigazgatója, Uszmanov szövetségese. A Gazprom Media közölte, a VK “független cég” marad. A Moscow Times ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a Kreml fokozatosan növeli az ellenőrzést az orosz internet felett, miután a hagyományos médiafelületek már közvetve vagy közvetlenül az ellenőrzésük alá kerültek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt