A Gazprom befolyása alá került a legnagyobb orosz közösségi oldal

külföld
2021 december 03., 20:56
comments 1

Megszerezte a közel százmilliós látogatottságú VKontakte közösségi oldal, a tulajdonképpeni orosz Facebook feletti ellenőrzést a Gazprom orosz gázcég, írja a hvg.hu a Moscow Times cikkének szemléjében.

A Gazprom egy sor tranzakció után, leányvállalatain keresztül 50 százalék feletti szavazati joghoz jutott a VKontakte oldalt üzemeltető VK Groupban.

A Sogaz nevű biztosítócég - amelyet a Gazprom alapított, a legfőbb részvényesei pedig Putyin-közeli üzletemberek - megvásárolta Aliser Uszmanov orosz milliárdos 45 százalékos tulajdonrészét az MF Technologiesban, a VK Groupot irányító holdingcégben. Ezzel a Sogaz 25 százalékos szavazati jogosultságot szerzett a VK Groupban.

Ezzel párhuzamosan a Gazprombank, a Gazprom pénzügyi leányvállalata pedig 45 százalékra növelte az MF Technologiesban korábban meglévő 36 százalékos tulajdonrészét, majd ezt átadta a Gazprom Mediának.

Pénteken bejelentette lemondási szándékát Borisz Dobrodejev, a VK vezérigazgatója, Uszmanov szövetségese. A Gazprom Media közölte, a VK “független cég” marad. A Moscow Times ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a Kreml fokozatosan növeli az ellenőrzést az orosz internet felett, miután a hagyományos médiafelületek már közvetve vagy közvetlenül az ellenőrzésük alá kerültek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.