A lengyel kormány központi nyilvántartásba venné a terhességeket

külföld
2021 december 03., 20:04
comments 16

A lengyel kormány szinte pontosan egy évvel a teljes abortusztilalom után azt tervezi, hogy egy központi nyilvántartásban vezetik majd a terhességeket, az orvosoknak pedig minden terhességet és vetélést jelenteniük kell, írja a Guardian.

A javaslat elvileg 2022 januárjával lépne hatályba. A nőjogi civil szervezetek és aktivisták attól tartanak, hogy a nyilvántartással a kormány megakadályozná, hogy a nők külföldre mehessenek abortuszra, amire már egy komplett hálózat is kiépült.

„Ez a törvénytervezet az ellenőrzésről szól, arról, hogy a terhesség mindenképpen születéssel végződjön” – mondta Natalia Broniarczyk, az Aborcyjny Dream Team aktivistája, akik nőket segítenek hozzá külföldi abortuszutakhoz.

A törvényjavaslat az interneten is mély felháborodást váltott ki, és egy kampány is indult „Szeretném udvariasan jelenteni, hogy nem vagyok terhes” címen, ami arra ösztönözte a lengyel nőket, hogy küldjenek e-mailben fotókat használt egészségügyi betéteikről, tamponjaikról és fehérneműikről a lengyel egészségügyi minisztériumnak.

A minisztérium viszont tagadta, hogy a projekt egy központosított terhességi nyilvántartást jelentene, szerintük a változtatások egyszerűen egy széleskörű digitalizációs projekt részét képezik, hogy könnyebb legyen betegségeket, például allergiákat nyilvántartani. A minisztérium szóvivője azzal védekezett, hogy az orvosok mindig is nyilván tartották a terhességeket papíron, most annyi változik, hogy ezt központilag kezeli majd a kormány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt