Ausztrália is csatlakozik az amerikaiak diplomáciai bojkottjához a pekingi téli olimpián

külföld
2021 december 08., 05:51

Az Egyesült Államok után Ausztrália is diplomáciai bojkottot hirdetett a 2022-es pekingi téli olimpia ellen, jelentette a BBC. Vagyis az amerikaiakhoz hasonlóan az ausztrál sportolók is részt vehetnek az olimpián, de az ország diplomatái távol maradnak majd attól.

Egy gyermek áll a pekingi olimpia szervezőbizottságának központjánál kiállított, "Randi a téli olimpiával" című műalkotás talapzatán Pekingben.
photo_camera Egy gyermek áll a pekingi olimpia szervezőbizottságának központjánál kiállított, "Randi a téli olimpiával" című műalkotás talapzatán Pekingben. Fotó: NOEL CELIS/AFP

Az Egyesült Államok hétfőn hirdetett hasonló diplomáciai bojkottot. Mindkét ország az emberi jogok helyzete miatt tiltakozik a bojkottal.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a döntésük egyáltalán nem meglepő. "Azért döntöttem így, mert ez Ausztrália nemzeti érdeke, és ez a helyes döntés" - mondta. Egyben azzal vádolta Kínát, hogy nem élt a lehetőséggel a két ország kapcsolatának javítására, ugyanakkor jelezte, hogy ő maga továbbra is nyitott a kétoldalú párbeszédre.

Ausztrália Kína világhatalmi törekvéseinek frontvonalában van. A két ország viszonya elég hűvös, kisebbfajta kereskedelmi háború zajlik köztük. Ezen mit sem javított, hogy Ausztrália idén amerikai és brit segítséggel atomtengeralattjárókkal kezdte bővíteni flottáját. Ez nagyban sérti Kína érdekeit, mivel így az angolszász szövetségesek elzárhatják flottáját a világtengerektől.

Kína kedden még csak az amerikai bojkott hírére tudott reagálni. Külügyi szóvivőjük azzal vádolta az amerikaiakat, hogy megsértik a sport politikai semlegességét, egyben azzal utasította el az amerikaiak vádjait, hogy azok "hazugságokon és pletykákon" alapulnak. Ezzel azt igyekezett tagadni, hogy Kína nyugati, muszlimok lakta tartományában, Hszincsiangban lágerekbe zárják a helyi muszlim népcsoport, az ujgurok tagjait, akiket kínai gyárakban dolgoztatnak kényszermunkán, és erőszakosan átnevelik őket. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.