Karácsonnyal, Márki-Zayval, Dobrevvel és Donáth Annával is találkozik Budapesten Emmanuel Macron francia elnök

diplomácia
2021 december 10., 20:24
comments 5

Karácsony Gergely főpolgármesterrel tárgyal hétfő délután a Budapesten tartózkodó Emmanuel Macron francia köztársasági elnök – értesült a hvg.hu. A találkozót Franciaország budapesti nagykövetének rezidencián tartják. A lap megtudta, hogy a francia államfő és Karácsony megbeszélésén részt vesz Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, valamint Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Macron a V4–Franciaország csúcstalálkozóra érkezik Budapestre, ahol Áder János államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is megbeszéléseket folytat, illetve csatlakozik a V4-ek kormányfői egyeztetéséhez.

Mivel januártól Franciaország látja el az EU soros elnökségével kapcsolatos feladatokat, Emmanuel Macron elnök csütörtökön ismertette, milyen terveik vannak az időszakra. Szerinte a határok ellenőrzése érdekében szükség lesz a schengeni térség reformjára, amihez határvédelmi mechanizmusok kellenek. De szolidaritási támogatási mechanizmusokat is létrehozna arra az esetre, ha valamelyik tagállam határán válsághelyzet alakulna ki.

Macron a Euronews általunk is szemlézett híre szerint elmondta azt is, hogy Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner. Hozzátette, hogy a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működnie Európáért, és meg kell találniuk a kompromisszumokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.