Macron európai partnernek tartja Orbánt, de összeütközésekre számít a jogállamiság kérdésében

POLITIKA
2021 december 09., 20:25
comments 2

Mivel januártól Franciaország látja el az EU soros elnökségével kapcsolatos feladatokat, Emmanuel Macron elnök csütörtökön ismertette, milyen terveik vannak az időszakra. Szerinte a határok ellenőrzése érdekében szükség lesz a schengeni térség reformjára, amihez határvédelmi mechanizmusok kellenek. De szolidaritási támogatási mechanizmusokat is létrehozna arra az esetre, ha valamelyik tagállam határán válsághelyzet alakulna ki.

Az Euronews beszámolója szerint beszélt arról is, hogy a magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés. Az egyik az európai minimálbér, amiről kezd kialakulni a 27 állam közötti konszenzus. Az Európai Unió szakminiszterei által a hét elején elfogadott tárgyalási pozícióval Magyarország és Dánia nem értett egyet.

A másik ütközési pont pedig a jogállamisági kérdésben lesz. A francia elnök azt mondta, újra kell gondolni az európai értékek erősítéséhez szükséges eszközöket, és újabbakra is szükség lehet. Szerinte a jogállamiság nem alku tárgya. A francia elnökség alatt várható az EU Bíróságának ítélete a magyar és lengyel kormány indította perben, amivel a jogállamisági mechanizmust támadták meg. A főtanácsnoki indítvány elutasította a lengyel és a magyar érveket, és általában a bíróság ítélete nagyjából megegyezik az indítvánnyal.

Macron elmondta azt is, hogy Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner. Hozzátette, hogy a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működniük Európáért és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk." (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.