Macron európai partnernek tartja Orbánt, de összeütközésekre számít a jogállamiság kérdésében

2021 december 9., csütörtök 20:25
2

Mivel januártól Franciaország látja el az EU soros elnökségével kapcsolatos feladatokat, Emmanuel Macron elnök csütörtökön ismertette, milyen terveik vannak az időszakra. Szerinte a határok ellenőrzése érdekében szükség lesz a schengeni térség reformjára, amihez határvédelmi mechanizmusok kellenek. De szolidaritási támogatási mechanizmusokat is létrehozna arra az esetre, ha valamelyik tagállam határán válsághelyzet alakulna ki.

Az Euronews beszámolója szerint beszélt arról is, hogy a magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés. Az egyik az európai minimálbér, amiről kezd kialakulni a 27 állam közötti konszenzus. Az Európai Unió szakminiszterei által a hét elején elfogadott tárgyalási pozícióval Magyarország és Dánia nem értett egyet.

A másik ütközési pont pedig a jogállamisági kérdésben lesz. A francia elnök azt mondta, újra kell gondolni az európai értékek erősítéséhez szükséges eszközöket, és újabbakra is szükség lehet. Szerinte a jogállamiság nem alku tárgya. A francia elnökség alatt várható az EU Bíróságának ítélete a magyar és lengyel kormány indította perben, amivel a jogállamisági mechanizmust támadták meg. A főtanácsnoki indítvány elutasította a lengyel és a magyar érveket, és általában a bíróság ítélete nagyjából megegyezik az indítvánnyal.

Macron elmondta azt is, hogy Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner. Hozzátette, hogy a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működniük Európáért és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk." (Euronews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt