Nicaragua most már Kína részeként tekint Tajvanra

külföld
2021 december 10., 06:19
comments 1

„Kizárólag a Kínai Népköztársaság kormánya hivatott törvényesen képviselni Kínát, és Tajvan elidegeníthetetlen része a kínai állam területének” - áll a nicaraguai kormány közleményében, amelyben bejelentették, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal. Így most már világszerte csak tizennégy, többnyire dél-amerikai ország ismeri el Tajvant független államként.

Tajvan ezek után közölte, hogy szintén visszahívja diplomatáit Nicaraguából, „mélységesen sajnálva” az egyoldalú döntést, ami „figyelmen kívül hagyja a két nép régóta tartó, szoros barátságát”.

photo_camera A bejelentés után a nicaraguai elnök fia (balra) találkozott a kínai külügyminiszter-helyettessel Fotó: STR/AFP

Az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetre Kína saját területe részeként tekint. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Bár hivatalosan nem ismeri el, Tajvannak szoros szövetsége az Egyesült Államok, amely épp mostanában került konfliktusba Nicaraguával. Az amerikai kormány szerint az új elnök, Daniel Ortega nem tisztességes választásokon került hatalomra novemberben, így a Tajvannal kapcsolatos döntése sem az emberek véleményét tükrözi. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.