Nincs felelőse annak, hogy meg kellett semmisíteni 5 milliárd forint értékű PCR-tesztet

járvány
2021 december 10., 11:23
comments 10

„Ki a felelős a kidobott PCR-tesztekért?” címmel fordult Kásler Miklós miniszterhez írásbeli kérdéssel Szabó Tímea. A Párbeszéd parlamenti képviselője szerint a kormány hibája, hogy 5 milliárd forint értékű tesztet meg kellett semmisíteni, mert azok szavatossági ideje lejárt.

Szabó 5 kérdést tett fel:

  • Valóban igaz-e a hír, hogy meg kellett semmisíteni a teszteket?
  • Miért nem használták fel ezeket a teszteket?
  • Ki a felelős az összesen 5 milliárd forintos kárért?
  • Tesz-e feljelentést a Minisztérium az ügyben, indul-e vizsgálat?
  • Tervezik-e, hogy ingyenessé teszik mindenki számára a tesztelést, ahogy az már Európa nagy részében megtörtént?

Az Emmi helyett a Belügyminisztérium válaszolt. Kontrát Károly államtitkár azt írta, hogy „az egészségügyben a legfontosabb szempont a betegbiztonság, éppen ezért az ellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú”. Ami világos, bár a tesztek felhasználását megsemmisítés helyett a DK javasolta, Szabó erről egyáltalán nem írt. Az érdekelte, hogy miért nem használták fel a szavatosság lejárta előtt a teszteket.

Erről Kontrát azt írta, hogy „a rövid idő alatt eredményt adó gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, azok szavatossági ideje az ellátórendszer rendelésállományának lecsökkenése következtében lejárt, az Országos Kórházi Főigazgatóság elrendelte megsemmisítésüket”. Vagyis az államtitkár szerint egyszerűen nem volt igény már ennyi PCR-tesztre. De ez inkább döntés kérdése. Nálunk valamiért keveset tesztelnek, ma például 33 943 vizsgálatról számoltak be, miközben Ausztriában 11-szer ennyit jelentettek, 373 456-at ma.

Hogy a tesztelés itthon nem prioritás, azt Orbán Viktor is megerősítette a parlamentben hétfőn. A kormányfő azt mondta, hogy „a PCR-teszt semmin sem segít. Az oltás, az segít.”

Majd arról beszélt az MSZP-s Harangozó Tamásnak a kérdésére, hogy a teszteket tényleg megsemmisítették, de ez szerinte természetes, mert ilyen a készletgazdálkodás, a lényeg az, hogy minden védekezéshez szükséges dologból legyen elegendő.

Hogy van-e felelőse annak, hogy ahelyett, hogy felhasználták volna a teszteket, hagyták lejárni azok szavatosságát, Kontrát azt válaszolta, hogy

„az ellátás kárt nem szenvedett, vizsgálat lefolytatása nem indokolt”.

Vagyis nincs felelős, és nem is keresik, hogy miért ment a kukába 5 milliárd forint értékű teszt.

Szabó utolsó kérdésére, hogy „tervezik-e, hogy ingyenessé teszik mindenki számára a tesztelést, ahogy az már Európa nagy részében megtörtént?”, az államtitkár azt mondta: „a tesztelés ingyenessé tételének lehetőségét az operatív törzs a külföldi minták mentén folyamatosan vizsgálja”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.