Németország szuverenitásának súlyos megsértése a berlini FSZB-s gyilkosság

külföld
2021 december 15., 18:40
comments 4

A német jog és Németország szuverenitásának súlyos megsértése az orosz hatóságok megbízásából Berlinben elkövetett gyilkosság – közölte az új német külügyminiszter az ügyben hozott ítélet után.

A berlini ítélőtábla (Kammergericht) az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség álláspontját elfogadva bizonyítottnak találta, hogy a 2019-ben történt bűncselekmény orosz „állami megrendelésre elkövetett gyilkosság” volt – közölte Annalena Baerbock, aki a minisztériumba kérette a berlini orosz nagykövetet, és tájékoztatta, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a külképviselet diplomáciai személyzetének két tagját.

A 2019 augusztusában elkövetett gyilkosság áldozata egy csecsen emigráns. Az ítélet szerint az elkövető a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat, az FSZB tisztje, és a bűncselekményt ebben a minőségében követte el.

Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfi „szó szerint fényes nappal, több lövéssel kivégzett egy embert” – emelte ki az ügyből Annalena Baerbock.

Elmondta, hogy telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akinek megerősítette, hogy Németország „nyílt és őszinte eszmecserét” kíván folytatni Oroszországgal, méghozzá „mindkettőnk érdekében”. A párbeszédnek „a nemzetközi jog és a kölcsönös tisztelet alapján kell történnie”, és „teljesen világos”, hogy az olyan esetek, mint a berlini gyilkosság, „jelentősen megterhelik” ezt a kapcsolatot – mondta Baerbock, aki szerint a szövetségi kormány mindent megtesz azért, hogy gondoskodjon „az ország biztonságáról és a jogrendszerünk tiszteletben tartásáról”.

Annalena Baerbock, az új német külügyminiszter. Beiktatása napján már elindult első hivatalos útjára, egy Párizs–Brüsszel–Varsó-túrára.
photo_camera Annalena Baerbock, az új német külügyminiszter. Beiktatása napján már elindult első hivatalos útjára, egy Párizs–Brüsszel–Varsó-túrára. Fotó: Thomas Imo/Photothek/dpa via AFP

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Tornike K. néven azonosított 40 éves áldozat csecsen nemzetiségű és grúz (georgiai) állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Grúziába (Georgiába), 2016-ban pedig Németországba menekült.

Az 56 éves elkövető hátulról, közvetlen közelről, kétszer fejbe lőtte egy parkban Berlin Moabit nevű városrészben. A gyilkosság helyszínének közelében fogták el. A nyomozás és a per során végig tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.