Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Az amerikai járványügyi központ szakértői a Janssen vakcina helyett inkább más oltást javasolnak

2021 december 16., csütörtök 21:51

Az amerikai járványügyi központ szakértői testülete megszavazott egy javaslatot csütörtökön arról, hogy a Johnson & Johnson vakcinája helyett inkább a Pfizer és a Moderna oltóanyagát használják, amennyiben lehetséges. Azzal indokolják az ajánlást - amit a járványügyi központnak még jóval kell hagynia -, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy a Janssen ritka vérrög-rendellenességet vált ki - írja a New York Times.

A szakértői testület szerint a véralvadásos esetek kialakulásának kockázata nagyobb, mint azt korábban gondolták. Ugyanakkor továbbra is nagyon alacsony az arány: 16 millió embert oltottak be a Janssennel Amerikában, 54 vérrögképződéses esetről tudnak, közülük 36-an kerültek intenzívre, és 9-en hunytak el.

Szlovéniában november végén jelentették be, hogy nem oltanak többet Janssennel, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között.

A Janssen nagy előnye, hogy csak egyadagos. Ugyanakkor úgy néz ki, hogy az omikron ellen, pláne jó pár hónap után nem nyújt erős védelmet, mindenképpen érdemes megerősítő oltást adni.

Magyarországon 302 ezren kaptak Janssent. Itthoni raktárakban rengeteg van, mert 3,9 milliót szállítottak már le.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt