Eleshetnek a vasutas szakszervezetisek az év végi pótléktól

közlekedés
2021 december 16., 07:15
comments 1

A Vasutasok Szakszervezete szerint diszkriminatív módon osztják ki a MÁV-nál az év végi „rendelkezésre állási pótlékot”, ami átlagosan 80-120 ezer forint.

A december 7-i vezérigazgatói utasítás szerint a pénz azoknak jár, akik decemberben nem maradtak távol két napnál többet „más jogcímen”, hozzájárulva „a hatékony és biztonságos munkavégzés, valamint az év végén fokozottan elvárt színvonalú vasúti szolgáltatások fenntartásához”.

Csakhogy december 7-én már többen túllépték ezt a limitet, például pont a szakszervezeti tisztségviselők, az üzemi tanács tagjai vagy a munkavédelmi képviselők.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Meleg János, a szakszervezet elnöke szerint „legalább ennyire felháborító”, hogy azokat is kizárták, akik éves szinten 21 napnál többet hiányoztak, akár hosszas betegség, vagy munkahelyi baleset miatt.

A szakszervezet jogorvoslatot kér, és azt ígéri, szükség esetén saját forrásaiból kompenzálni fogja érintett tisztségviselőit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.