Eleshetnek a vasutas szakszervezetisek az év végi pótléktól

közlekedés
2021 december 16., 7:15
comments 1

A Vasutasok Szakszervezete szerint diszkriminatív módon osztják ki a MÁV-nál az év végi „rendelkezésre állási pótlékot”, ami átlagosan 80-120 ezer forint.

A december 7-i vezérigazgatói utasítás szerint a pénz azoknak jár, akik decemberben nem maradtak távol két napnál többet „más jogcímen”, hozzájárulva „a hatékony és biztonságos munkavégzés, valamint az év végén fokozottan elvárt színvonalú vasúti szolgáltatások fenntartásához”.

Csakhogy december 7-én már többen túllépték ezt a limitet, például pont a szakszervezeti tisztségviselők, az üzemi tanács tagjai vagy a munkavédelmi képviselők.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Meleg János, a szakszervezet elnöke szerint „legalább ennyire felháborító”, hogy azokat is kizárták, akik éves szinten 21 napnál többet hiányoztak, akár hosszas betegség, vagy munkahelyi baleset miatt.

A szakszervezet jogorvoslatot kér, és azt ígéri, szükség esetén saját forrásaiból kompenzálni fogja érintett tisztségviselőit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt