Előkerült az ombudsman, az Alaptörvényért aggódik

belföld
2021 december 17., 14:08
comments 10

Az országgyűlési választásokhoz közeledve „az egyre markánsabb, a demokráciát és Magyarország alkotmányos rendjét fenyegető kijelentések” a jogállam működését és egyben védelmét biztosító alapintézmények vezetőit állásfoglalásra késztetik - idézi az MTI Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, aki közleményt adott ki.

Kozma felhívta a figyelmet arra, hogy „a jogállamiság tiszteletben tartása, a rendszerváltás során és az azt követően közösen elért alkotmányos értékeink védelme mindannyiunk kötelessége és egyben közös felelőssége is. Az Alaptörvényt a mindenkire kötelező szabályokkal ellentétes módon megváltoztatni kívánó, az egyes közjogi tisztségviselők jogellenes elmozdítására irányuló elképzelések és törekvések alapjában fenyegetik közösen felépített jogállamiságunkat”.

photo_camera Kozma Ákos Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Kozmát tavaly tíz civil szervezet kérte hiába, hogy ne nézze némán az LMBTQ-emberek kormányzati kirekesztését. Nyáron pedig a külföldi kollégáiból álló testülete javasolta azt, hogy minősítsék le, vagyis fosszák meg „A” státuszától a magyar alapvető jogok biztosát, amiért „nem foglalkozott megfelelően minden elé kerülő emberi jogi problémával és nem szólalt fel ezek kapcsán, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, az LMBTI embereket, a menekülteket és a migránsokat érintő jogsértéseket, valamint a médiapluralizmussal, a civil szervezetek helyzetével és a bíróságok függetlenségével kapcsolatos problémákat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.