Reuters: Kína már a Continental vezetésére is nyomást gyakorol, hogy hagyják ott Litvániát

2021 december 17., péntek 10:46

A Reuters forrásai szerint kínai hivatalnokok nyomást gyakorolnak a német autóalkatrész-gyárra, a Continentalra azért, hogy ne használjanak fel a termékeikben Litvániában gyártott elemeket.

Fotó: Raphael Knipping/dpa Picture-Alliance/AFP

A balti ország és az ázsiai szuperhatalom között zajlik manapság az egyik legérdekesebb diplomáciai harc. Litvánia még tavasszal kizárta a kínai technológiákat az 5G hálózatának építéséből, kiszállt a Kínát és a kelet-közép-európai országokat tömörítő együttműködésből, később pedig engedélyezte, hogy Tajvan képviseleti irodát hozzon létre Litvániában. Ez volt az a lépés, ami végképp betette a kaput a kínai félnél. Azóta a diplomáciai szóváltásokon túl importtilalom is életbe lépett a litván termékek ellen. Minderről hosszan is írt Magyari Péter december elején.

A litván üzemek közvetlen kereskedelme Kínával nem túl számottevő, ám számos olyan multi gyártat ott alkatrészeket, amelyek aztán több ország érintésével mégis Ázsiában kötnek ki. A Continental litván üzeme is ilyen. Az ott gyártott elemek főként európai autókba kerülnek, amelyeknek óriási piaca van Kínában.

A cég vezetése és a kínai külügy sem kommentálta a Reuters értesüléseit, ám a diplomácia szóvivője azt elmondta, hogy ő is hallott róla, hogy a kínai cégek már nem tekintenek megbízható partnerként Litvániára. A balti ország külügyéből azt a tájékoztatást adták, hogy komoly károkat okozhat a szuperhatalom izmozása az ott működő cégeknek, ezért közelről figyelik az eseményeket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt