Az Airbus és a Boeing vezetője tart az 5G-től

TECH
2021 december 21., 12:21
comments 6

A világ két legnagyobb repülőgépgyártójának vezetője is azt kérte az amerikai kormánytól, hogy halasszák el az 5G-hálózatok bevezetését. A Boeing és az Airbus igazgatója attól tart, hogy az új technológia súlyos negatív hatással lehet a légiipar működésére, írja a BBC.

Szakértők korábban is felvetették már, hogy az 5G technológiák bekavarhatnak a repülőgépek elektronikai rendszerének működésébe. A két amerikai telekomóriás, az AT&T és a Verzion január elejétől kezdi telepíteni az 5G-szolgáltatását.

Dave Calhoun és Jeffrey Knittel az amerikai közlekedési miniszternek, Pete Buttigiegnek küldtek közös levelet, melyben azt írták, hogy az 5G által használni tervezett egyik frekvenciasáv veszélyeztetheti a repülők biztonságos működtetését. Levélhez csatoltak egy tanulmányt is, amelyet az Airlines for America készített, és melyben azt találták, hogy ha 2019-ben engedélyezték volna az 5G hálózatok működését, akkor 345 ezer utasszállító és 5400 teherszállító járatnak kellett volna késekkel, elterelésekkel vagy törlésekkel szembesülnie.

Az igazgatók által idézett szakértők például a repülők magasságmérő berendezéseinek összezavarodásától tartanak. Mint írták, szorosan együttműködnek a légiipar minden szereplőjével, hogy megértsék, potenciálisan milyen zavarokat okozhat e eszközök működésében az 5G.

Az AT&T és a Verzion novemberben döntött úgy, hogy egy hónappal elhalasztják a kereskedelmi 5G-hálózat üzembe helyezését, és beépítettek több alkalmazást is, melyek a lehetséges interferenciák kiküszöbölését szolgálták.

A légiipari szereplők szerint ugyanakkor ezek a lépések nem mentek elég messzire, és a Boeing és az Airbus azt szeretné, ha a repterek és más kritikus fontosságú területek közelében erősen korlátoznák a hálózatok működését.

A telekommunikációs cégek lobbiszervei szerint viszont az 5G biztonságos, és a légiipar csak félelmet akar kelteni, illetve eltorzítják a tényeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.