Az oltatlan tanárokat Kásler mentesítheti a fizetés nélküli szabadság alól

járvány
2021 december 21., 15:58
comments 1

Január 3-tól fizetés nélküli szabadságon lesznek azok a pedagógusok, akik december 30-ig nem oltatták be magukat - írja közleményében az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Megjegyzik, hogy ez a szabályozás azokra a létesítményekre vonatkozik, ahol kötelezően elrendelték az oltást. Az állami közoktatásra biztosan, az óvodáknál már vegyes a kép, a többség ugyanis önkormányzati fenntartású, és a létszámhiány miatt nem mindenhol ragaszkodnak a pedagógusok oltáshoz.

Az Emmi szerint a kormánya továbbra is az oltás alapú védekezést tartja a leghasznosabbnak, „nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban. A pedagógusok oltása azért fontos, mert sok emberrel találkoznak, gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel. Az oltásuk a saját egészségük és mások védelme miatt is fontos”.

Maruzsa államtitkár a Népszavának nyilatkozva sietett leszögezni, hogy akkor sem fog összeomlani az oktatás, ha kiesnek a rendszerből az oltatlan tanárok.

Mindenesetre a rendelet azt is rögzíti, hogy az emberi erőforrások minisztere - az Operatív Törzs javaslatának figyelembevételével - a foglalkoztatottat mentesítheti a fizetés nélkül szabadság alól.

Továbbá: a miniszteri határozat alapján a tanítási év biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető, a 2022-es esztendőben ugyanakkor óraadóként csak oltott, vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető új jogviszony.

A közlemény azzal zárul, hogy az Emmi megköszöni a pedagógusoknak, iskolai dolgozóknak, akik éltek az oltás lehetőségével, hogy „ezzel is hozzájárultak, hogy az új tanév is személyes, jelenléti oktatással folytatódhasson”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.