Maruzsa Zoltán szerint akkor sem fog összeomlani az oktatás, ha kiesnek a rendszerből az oltatlan tanárok

járvány
2021 december 21., 08:18
comments 13

A kormány nem számít komoly működési problémákra az oltást megtagadó pedagógusok szabadságolása miatt – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Népszavának.

„Bízom abban, hogy akik eddig nem tették meg, év végéig még élni fognak az oltás lehetőségével. (...) nem hiszem, hogy össze fog omlani a rendszer. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban. (...) Ahol sokan oltatlanok, ott ráadásul osztályokat kell zárni, mert kidőlhet a tantestület. Vagy most sikeresen lezárjuk az iskolák megvédésének a folyamatát, és a következő félév is jelenléti oktatással működhet, vagy sokkal több zárásra kerülhet sor a következő hónapokban”

- válaszolta Maruzsa arra a kérdésre, hogy számítanak-e fennakadásokra a fizetési szabadságra küldött tanárok tömegei miatt.

photo_camera Maruzsa Zoltán Fotó: kormany.hu/Botár Gergely/MTI/MTVA

Az államtitkár elmondta, hogy decemberben eddig naponta kb. 300-400 tanár vette fel az oltást. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyien vannak még oltatlanok (december elején erről szóló cikkünkben 15 ezer pedagógust mondott a minisztérium), azt pedig nem tartják nyilván, hogy hányan vannak, akik már a harmadik oltást is felvették. Viszont az oltottak mellett nő azoknak a száma is, akik orvosi mentesítést kapnak az oltás alól.

Az 5-11 éves korosztályból eddig 40 ezer gyereket oltottak be a 600 ezerből, ezt Maruzsa kevésnek tartja egyelőre, de úgy véli, ha csak az alsó évfolyamosok 10-20 százaléka lesz beoltva, az is lassíthatja a járvány terjedését. A 12 évesnél idősebb tanulók 55 százaléka van beoltva, szerinte az 5-11 évesek közötti arány alacsonyabb lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.