Vitézy: Nem jó ötlet leszerelni a jegyautomatákat spórolásra hivatkozva

2021 december 21., kedd 18:58
7

A BKK elkezdte a jegyautomaták leszerelését, erről posztolt Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

Leszerelt jegyautomaták helye a Széll Kálmán téren Fotó: Vitézy Dávid/Facebook

„Még augusztusban, az első hírek megjelenésekor próbáltam felhívni a figyelmet arra: nem jó ötlet leszerelni a jegyautomatákat spórolásra hivatkozva, hisz épp ezek szedik be a bevételek nagyját. Szomorúan látom, hogy az elmúlt napokban mégis sorra tűnnek el az automaták Budapest csomópontjaiból” – írja Vitézy, aki szerint „az értékesítési csatornák szűkítésének hatása bevételkiesés lesz, tehát a BKK és ezáltal a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi pozíciói romlani és nem javulni fognak az intézkedés révén”.

Balogh Samu ezután arról posztolt, hogy „Vitézy Dávid politikai alapon támad mindent, amihez az új városvezetésnek köze van”. Karácsony Gergely kabinetfőnöke azt írta: „Az automaták kb. 12%-a kerül leszerelésre. Ennek az oka az, hogy egyszerűen nem voltak eléggé kihasználva, nem volt ennyi automatára szükség. Ezzel rengeteget spórolt a város. Egyedülálló automatát csak a legritkább esetekben szereltünk le (összesen 6 helyen, ez az összes helyszín 2,4%-a), a legtöbb esetben több egymás mellett álló automatából került leszerelésre néhány.”

Csúsztatásnak nevezte, hogy a BKK emiatt bevételtől esne el, a kihasználtsági mutatók alapján például „5 egymás mellett álló közepesen kihasznált automata forgalmát 3 jobban kihasznált automatával is biztosítani lehet”. „Kevesebb automata, kevesebb üzemeltetési költség, ugyanannyi bevétel” – írja.

Balogh azt írja, „a 7 évvel ezelőtti rendszer már elavult, ráadásul a korábbi szolgáltató T-Systems rengeteg hibával és nehézséggel biztosította csak a gépek működését”, de „az új szerződéssel legalább 3 évre (1+1 év opció) garantált az automaták működése”. Azt írja, „a korábbi 733 millió helyett évi 516 millió lesz az éves üzemeltetési díj”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt