Index: Megtámadták a gyermekvédelmi népszavazást az Alkotmánybíróságon

belföld
2021 december 22., 12:24

Egy névtelenséget kérő indítványozó még a határidő lejárta előtt megtámadta a gyermekvédelmi népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot az Alkotmánybíróságon - írta meg az Index. Álláspontja szerint az Országgyűlés a népszavazás elrendeléséről hozott döntése során nem vizsgálta a jogorvoslati szervek hatáskörén kívül eső körülményeket és a hitelesített kérdésekkel szemben felmerülő közjogi érveket. Az Alkotmánybíróságnak soron kívüli eljárásban, legkésőbb január közepéig kell döntenie az ügyben.

A cikk szerint az Alkotmánybíróság kétféle döntést hozhat:

  • helybenhagyja az Országgyűlés határozatát
  • a határozat megsemmisítése mellett az Országgyűlést új határozat meghozatalára hívja fel

Az Országgyűlés november 30-án kormánypárti többséggel elrendelte az országos népszavazást az alábbi kérdésekben:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az ötödik kérdés így szólt:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?

A kérdés hitelesítését október 22-én a Kúria háromtagú tanácsa megtagadta. A kúriai végzést a kormány alkotmányjogi panaszára az Alkotmánybíróság december 16-án megsemmisítette. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.